Не членувам в друга партия и няма да създам такава. Това каза пред Мария Цънцарова в "120 минути" на bTV бизнесменът и бивш член на БСП Георги Гергов. Той коментира, че в левицата текат процеси, които отблъскват избирателите.

"Това, което се случва в партията е пагубно, 90% от партиите в България са тръгнали от БСП и БКП. На много години съм вече, на 65 г. е трудно да правя партии и добре се виждам в огледалото. В сърцето ми оставам твърдо убеден и знам че нещата ще се обърнат. Няма как да продължи лявото да е слабо", каза Гергов.

"Изглежда всички камъни са в моя двор, не съм аз виновен за случващото се в Пловдив или областта. Нямам никаква вина за това, че беше направен паралелен щаб, че Корнелия дойде в Пловдив да води, че смяташе, че там ще разбие и Бойко, и всички останали", коментира Гергов му от столетницата.

За отношенията с Корнелия Нинова

Гергов отхвърли твърденията, че стои зад отказа на пловдивската структура на БСП да излъчи кандидати за депутати за изборите. Според него той не е неформален лидер на местната структура на партията.

"Връщах се от Македония, когато ми се обади Корнелия Нинова и пита: "Жоро, къде си?". Аз ѝ отговорих, че съм в Македония на лов, а тя отвърна: "Абе, държавата гори, а ти си на лов. Искам да се видим". Този разговор беше преди 10-15 дни. На другата вечер тя се връщаше от Хасково и ми вика: "Жоро, прибирам се от Хасково, може ли да се видим на магистралата", а аз отвърнах: "Абе, влез в Пловдив, ела да се видим". Тя отказа, защото бързала. Видяхме се на магистралата, в аварийната лента, в нейния бус и говорихме 40 минути", разказа Гергов.

По думите му са коментирали доста теми. Според него лидерът на БСП Корнелия Нинова е била променена. Коментира, че за това говори фактът, че е намерила сили да говори с Георги Първанов, Румен Петков.

"Нинова поиска това, което не можеше да се случи - водач на листата да бъде Иво Христов, тъй като ние му гласувахме доверие предния път да води той, а той отстъпи на Корнелия. Ръководството на партията в Пловдив смяташе, че вече те трябва да си наредят листата и аз ѝ го обясних, казах ѝ да остави момчетата и момичетата да работят. Тя се съгласи", обясни бизнесменът.

На въпрос "Какво е причинило разривът в отношенията му с Нинова?", Гергов отговори: "Два остри камъка не могат да мелят брашно. От един край сме, аз - от Крушовица, тя - от Борован, и сме еднакви. Ние сме семейни приятели от много години, но се разбрахме кой колко пари прави и кой колко струва, когато се сблъскаха партийните интереси".

Бизнесът и политиката

Бизнесът е принуден да бъде в топли отношения с политиката, твърди Гергов, защото това му дава шанс за израстване.

"Нека се отворят папките, за да се види, че всички поръчки и други неща, които се случват - на кой се дават. Това не е, защото е правителството на Бойко Борисов или на Корнелия Нинова, или на Георги Гергов. Това си е така, защото винаги го е имало, вади се на преден план сега, защото предстоят избори", коментира бизнесменът.

Гергов заяви, че не му е било нужно съдействие, за да може Пловдивският панаир да получи кредит от Българската банка за развитие.

Той обясни, че Пловдивският панаир е получил около 32 млн. евро от ББР и сумата е върната преди 2,5 г. По думите му кредитът е използван за инвестиции и парите не са отишли за погасяване на стари кредити към други търговски банки. Сподели, че лихвата по кредита му от ББР е била около 4%.

"Една банка се убива с вестник или медии. Това, което се случва с ББР в момента е нещо такова, защото тя ползва кредитни линии от Япония и европейски фондове, тези пари се обслужват и се дават, а дали правилно ги е дала банката и дали е законно, и дали са нарушили нещо - това трябва се провери", обясни Гергов и допълни, че не е бил канен на разговор по разследването.

Корупцията

Според Гергов корупцията се крие зад маската на демокрацията. Призна, че веднъж или два пъти се е виждал с Делян Пеевски, отрече да имат бизнес взаимоотношения. "Нямам допир с Делян. Не знам защо толкова много се шуми и нищо не се доказва. Аз вярвам на съда и на прокуратурата", допълни той.

Бизнесменът посочи, че се познава с Васил Божков: "Бойко Борисов ми е семеен приятел от много години, Слави Трифонов ми е семеен приятел, Корнелия Нинова също, Георги Първанов и той, Румен Петков и много други. Но всеки си гледа браздата. (...) Всичко съм продал, за да не завися от държавата", каза Гергов.

Относно продажбата на т.нар. "дупка във Варна" от "Слънчев ден" за 43 млн. лв. на държавата, Гергов заяви, че по това време не е притежавал фирмата и не е получил пари от сделката.