Гърция има дългогодишни връзки с Русия и аз съм тук, за да подновя тези отношения, заяви гръцкия премиер в началото на срещата си с Путин в Москва.
Руският президент се съгласи, като добави, че двете страни трябва да намерят начин да дадат тласък на тези отношения, предаде БТА.

Вижте снимки >>

Гръцкият премиер разговаря с руския държавен глава в Москва днес в опит да подобри икономическото сътрудничество, инвестициите и търговските отношения между двете страни.

Пътят на санкциите е порочен и трябва да бъде изоставен, заяви Алексис Ципрас след срещата си с Владимир Путин, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

За това, да се преодолее задълбочаващата се криза в Украйна е необходимо да се изостави порочният кръг на санкциите. Сега е важно да се осигурят мирът и стабилността в Украйна. Всички страни трябва да подкрепят реализирането на Минските споразумения“, заяви Ципрас.

Ройтерс отбелязва, че и двамата лидери са изглеждали спокойни в началото на срещата в Кремъл, като Ципрас не носел вратовръзка, а Путин седял на стола си, когато го посрещнал и се ръкувал с него с усмивка.

Преди разговорите Ципрас, придружен от гръцка делегация, която включва и ветерани от Втората световна война, положи венец пред паметника на незнайния войн на Червения площад в Москва.

Посещението на Ципрас в Москва се случва в критичен момент за Гърция, когато правителството се състезава с времето за постигането на спасително споразумение с международните кредитори до края на април, тъй като страната се опитва да спази крайните срокове за погасяването на заемите си.

Страната трябва да плати в четвъртък на МВФ 450 милиона евро от своите задължения и правителството обеща, че ще направи това.

Вчера стана ясно, че гръцкото правителство отказва да изпълни искането на Международния валутен фонд за повишаване на данъците.

Официални представители в Атина казаха, че Гърция не е искала финансова помощ от Русия и желае да реши дълговите си проблеми в рамките на еврозоната.

Вместо това дискусиите с Путин се очаква да се фокусират върху енергетиката, инвестициите, търговията, туризма и земеделието.

Руският финансов министър Антон Силуанов също потвърди вчера, че Гърция не е искала заем от руското правителство.

ЕК: Гърция е от семейството ЕС

Гърция е част от "семейството" на Европейския съюз и споделя позицията на съюза по отношение на икономическите санкции, наложени на Русия заради ролята й в Украйна, заяви говорител на Европейската комисия, който омаловажи безпокойствата във връзка с днешното посещение на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва, предаде ДПА.

"Всички членове на семейството не пътуват непременно до едни и същи места, но всички те са членове на семейството и имат една и съща гледна точка за света", отбеляза Маргаритис Схинас. По въпроса за санкциите Схинас заяви: "засега всички ние сме единни".

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?