Това заяви в София министърът на вътрешните работи на германската провинция Бавария Йоахим Херман след конференция за противодействие на тероризма в Дунавския регион.

Не е цел нито на Бавария, нито на Германия да превърне България и Македония в чакалня за бежанците.

Чехия и Унгария заявиха, че България и Македония могат да поемат южната линия на защита ("резервна гранична система"), след като бежанският поток не може да бъде регулиран в Турция или в Гърция.

Предложението за резервна гранична система >>

Херман добави, че се водят разговори между представители на федералното и на турското правителството с желанието, ако е възможно, още на турска територия да се прекъсне потокът на бежанците, тоест те да не напускат Турция.

България има подписано споразумение с Гърция и Турция за създаването на тристранен център, съобщи българският министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

В Гърция се опитват да преодолеят трудностите, но изоставането, което имат последната година, прави задачите пред тях сложни. В момента те изграждат хот спот центрове. Натискът при тях остава висок, а трудностите на една морска граница не могат да се отрекат, коментира Бъчварова.

От баварска и германска гледна точка мога да се съглася, че ефикасността на охраната на гръцката граница не е добра. Там има още много да се желае. Това включва не само търговията с оръжие, но и настоящата бежанска криза, заяви Херман.

Ако Гърция продължи да не изпълнява своите задължения по ефикасното охраняване на границата, тъй като в момента изискванията са много високи, Гърция да излезе от Шенген, добави баварският министър.

Бъчварова каза още, че държавата ни следва шенгенските стандарти по охраняването на границите си.
На последното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешен ред е било обявено юридическото становище, че външните граници на България, Румъния, Хърватия и Кипър са външни шенгенски граници, заяви тя.

Холандският премиер Марк Рюте, чиято страна председателства ЕС, предупреди, че ЕС има „между 6 и 8 седмици“, за да спаси шенгенската система за свободно движение.

По време на Световния икономически форум в Давос Рюте посочи, че с настъпването на пролетта броят на бежанците ще се увеличи и може да предизвика необратимо сриване на системата, докато страните членки на зоната връщат граничния контрол, пише британският "Файненшъл таймс", цитиран от "Фокус".

АНКЕТА: Да създаде ли България център за регистрация на бежанци?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да има ли ЕС нова агенция за граничен контрол?