В предаването "Лице в лице" вчера по bTV Бареков обяви:

"Аз ще бъда само след месец действащ европейски депутат, зам.-председател на комисия в ЕП и най-вероятно - зам.-председател на една от големите групи, преговаряме с три групи, основно водим разговори с консерваторите, с либералите също, но да ви кажа новината - имаме вече разговори с ЕНП".  

Не сме разговаряли с „България без цензура“ (ББЦ), коментира няколко часа по-късно пред „Фокус“ Делия Власе - говорител на председателя на ЕНП Жозеф Дол. Тя допълни, че групата на ЕНП не е влизала в никакви дискусии с други български партии, освен с ГЕРБ.

Не сме инициирали никакви разговори с партии в България, освен тази, с която поддържаме връзка. ЕНП не е получавала и покана за разговори от подобна партия“, каза Власе.

От ББЦ обаче продължават да настояват. От партията заявиха, че са длъжни да уточнят, че към тях е отправена покана за водене на разговори за евентуално бъдещо сътрудничество, но фактически такива преговори все още не са водени. Контактът е бил осъществен с Димитър Абаджиев по инициатива на представители на ръководството на ЕНП.

Тези разговори бяха поискани през мен като човек, който дълги години е работил с ЕНП, и това е факт, добре известен на ГЕРБ. Аз открито съм заявил позициите си към ББЦ. Очевидно е, че от ГЕРБ са проявили нервност и са поискали от ЕНП да излязат с реакция, което не им прави чест, защото ги кара да отговарят за нещо, което не се е случило", цитиран е Абаджиев в съобщението на ББЦ.

Той подчерта, че е добре известно, че ББЦ води реални преговори с групата на Европейските консерватори и реформисти, които ги поканили в редиците си и за момента предлагали най-изгодни условия за защита на българския национален интерес.

Абаджиев открито подкрепи Бареков и се появи на учредяването на партията.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За преговорите на "България без цензура" с ЕНП