Думите са на депутата от БСП Николай Малинов - председател на българо-руската междупарламентарна група, председател на Национално движение „Русофили” и издател на вестник „Дума”, пред списание "Газпром".
Интервюто е публикувано на сайта на "Русофили".

"Патриотите на България са убедени, че съдбата ни е неизбежно свързана с нашия цивилизационен брат - Русия. Те смятат, че само заедно ние сме наистина силни и истински щастливи. Освен това, любовта на българския народ към Русия се подхранва с огромна благодарност за освобождението ни от османското владичество и фашистката чума, за създаването на България и онази Европа, където всички ние живеем днес", казва Малинов.

По думите му заради присъединяването ни към НАТО и ЕС "често се опитват да ни обвинят", че сме се отклонили от своя цивилизационен път, но това не било така, защото "днес тези обединения съществуват, а утре – не", докато духовната и цивилизованата връзка между българския и руския народи "ще съществува винаги".

Депутатът от БСП обаче се оплаква, че сътрудничество с големи руски компании може да се определи като много скромно и епизодично.

"Да речем водещи руски компании по някаква причина смятат за правилно да се помага не на нас (това е излишно, и без това сме на тяхна страна), а на техни и наши врагове. На всички ни е известно, че любовта с пари не се купува. Въпреки това, маса пари се влагат именно в това, да се купи любовта, която не е имало и никога няма да има", добавя Малинов.

В резултат се получава така, че на първа линия на "някое си" печатно информационно издание изниквало лого на някоя водеща руска компания, а точно под него имало опустошителна статия, която гласяла, че тя няма място в България, на Балканите и дори в Европа.

В осмата колонка пък било публикувано интервю „като реклама”, в което се споменавало, че тази компания всъщност не е чак толкова лоша, а на 16-та следвал опустошителен коментар, че присъствието й в България е абсолютно невъзможно.

"Всичко това се прави с руски пари. Може би аз нещо не разбирам, но е очевидно, че в дадения случай, руснаците плащат информационната кампания срещу самите себе си. Смятате ли това за правилно? Аз лично – не!", коментира Малинов.

На въпрос дали сега Русия, като държава и бизнес, помага някак на проруските движения в България, той отговаря:

"Съдете сами. Онези неголеми грантове, които фондация "Русский мир" ни предоставя са около 10 000 евро на година. С това приключва цялата помощ. Поради тази причина ние практически всичко правим със собствени усилия и за своя сметка".

Преди няколко месеца скандално изказване на Николай Малинов предизвика остра полемика в социалните мрежи. Тогава, в разгара на кризата в Украйна, той заяви:

"Биж желал да честитя на всички православни славяни в света победата в Третата кримска война и да напомня, че след Кримската идват Балканите по южния път".