Приетите промени в преходните и заключителните разпоредби на Закона за енергетиката дават възможност ценовият и регулаторен период за електро- и топлоенергетиката да бъде отложен с един месец, предаде БТА.

Валентин Николов от ГЕРБ - партията, вносител на законопроекта, заяви, че с промените се дава възможност на КЕВР през това време да обсъди нови аспекти в ценообразуването.

Николов каза, че през юли се очаква да бъде окончателно одобрена наредбата за облекчение на индустриалните предприятия при плащане на добавката за зелена енергия и да бъде разширен обхватът ѝ.

Искрен Веселинов от Патриотичния фронт - председател на комисията за наблюдение на КЕВР, уточни, че предложенията за промени се правят еднократно само за този ценови период.

Предложението на Патриотичния фронт бе ценовият период да се отложи не с един, а с три месеца, но то не беше подкрепено и гласувано, обясни Веселинов.

Мотивите за предложението цените да бъдат отложени с три месеца са на правителството да бъдат възложени още по-амбициозни задачи, за да не се стигне до повишаване на цената на електроенергията, заяви Веселинов.

В същото време всеки месец в настоящото положение на цените води до натрупване на нов дефицит в НЕК, посочи той.

Преди второто четене на промените може да бъдат направени редакционни промени - тоест да бъде внесено предложението за тримесечно отлагане на цените, коментира Веселинов.

В отговор на въпрос дали тримесечно отлагане на ценовия период няма да забави стартирането на енергийната борса, Веселинов каза, че според него няма пречка енергийната борса да започне да работи и при сегашните условия.

При днешното гласуване е имало трима въздържали се, останалите членове на комисията са подкрепили предложението.

Красимир Янков от БСП заяви, че няма никаква необходимост от приемане на тези промени, защото и сега КЕВР е в правото си да променя ценовия модел на всеки три месеца.