"Христо Иванов ще е министър дотогава, докато представителите на ДСБ са във властта. Ние сме комплект. Не може да бъде изваден Иванов от правителството, въпреки волята на ДСБ – в това сме категорични", каза Атанасов по БНР. 

Това стана, след като масирана атака срещу Иванов от няколко страни. Първо лидерът на АБВ Георги Първанов поиска оставката на правосъдния министър. Днес неговият съпартиец и вицепремиер Ивайло Калфин обясни, че го критикуват, защото не иска тяхното мнение и внася сам проектите си.

Главният прокурор също нападна остро министъра. Сотир Цацаров заявя, че „Яневагейт“ е сценарий, инспириран от ДСБ, и той ще продължи, докато текат дебатите за промените в Конституцията, внесени именно от Иванов и РБ.

Дори от коалиционния партньор в РБ - ДБГ, имаше приятелски огън. Даниел Вълчев заяви, че Иванов не е внесъл нито един законопроект за година.

Лидерът Меглена Кунева опита да омекоти ситуацията, като каза, че Вълчев нито за момент не е поискал оставка на който и да е от министрите, още по-малко от РБ, и добави:

"На Христо Иванов трябва да му се помогне и това правя в момента".

Самият Иванов каза на свой ред, че решението дали ще остане в кабинета е на премиера.

По повод коментарите, че реформаторите клатят правителството, Атанасов заяви: 

"Тези, които, според мен, го организираха цялото това нещо, в типичния стил на активните мероприятия, които се правят от старите служби – винаги трябва да има дежурен виновник, към когото да бъдат насочени погледите, за да може в сянка да останат кукловодите. Какъв интерес имат реформаторите да клатят правителството? Нали клатенето ще вземе да ни събори всичките. Това е абсурдно твърдение".

По думите на Атанасов прекият ефект от този скандал е довел до много сериозно обединяване и сплотяване на противниците на съдебната реформа и на защитниците на статуквото. Според него един от участниците в разговорите е правил тези записи и е чакан е удобен момент в съчетание с няколко интереса. Основна прицелна точка на тази атака е премиера Борисов, категоричен бе депутатът от РБ.

Той коментира и вчерашното гласуване в комисията за промените в Конституцията в НС, която ревизира ключови промени, приети с "исторически компромис" през септември на първо четене в пленарната зала. Тогава АБВ и ДПС ги подкрепиха, но сега гласуваха обратно. 

Според Атанасов има очевидни неща:

"На първо място има огромно мнозинство, формирано за защита на статуквото в прокуратурата и то беше демонстрирано. Нито една поправка, която да касае работата на прокуратурата, не беше подкрепена, освен от нас и ГЕРБ. Второ - основната битка, която се проведе от силите, които защитават статуквото, беше да се направи такова съотношението в колегиите, които ще бъдат формирани след разделянето на ВСС, че в прокуратурата да не може да се случи нищо, за да останат нещата в същото положение". 

Танев: Атакуват ме от първия ден, но аз си върша работата

Междувременно министърът на образованието - другият член на кабинета от РБ, който се оказа на мушка, коментира за първи път скандала.

След като отново Вълчев издаде, че от ДСБ са предложили да се обсъди дали Танев да не бъде сменен, но Радан Кънев заяви, че засега няма такава инициатива от тях, министърът каза пред Нова телевизия:

"Ако става дума за някакво битово недоразумение и това може да махне един министър, значи живеем в побъркана държава. В нападение съм".

Според Вълчев причината за напрежението била, че Танев уволнил две служителки, които били от ДСБ.

"От първия ден, в който съм на поста си, атаките срещу мен не са спирали. Аз си гледам работата. И колкото повече го правя, толкова по-неудобен ставам, защото затягаме кранчетата. Наужким съм поставен в една лодка, която се клати. Това ми е вероятно 370 ден на атака, в която аз съм сам", каза още Танев.