Пакети с боб, брашно, захар, олио и т. н. влизат в политическата агитация седмица преди изборите. Социалните мрежи през последните дни изобилстват от снимки, на които се вижда как различни партии агитират с хранителни пакети, в които има стоки от първа необходимост. В един от пакетите е показана бюлетина, а в друг има плик с 20 лева.

Според ГЕРБ с фотосите се спекулирало, защото били от миналата Коледа.

Хранителни продукти и календар с логото на ГЕРБ, както и подготвени за раздаване пакети, се виждат на двете снимки, за които се твърди, че са част от политическата агитация в навечерието на парламентарния вот. От партията ги определиха като фалшива новина

"Явно предизборната кампания в нейния цивилизован вид свърши преди изобщо да е започнала", заяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Оказва се, снимките наистина са на пакети с храна, раздавани от ГЕРБ като социални помощи за Коледа миналата година.

"Ето това, обърнете внимание на същата снимка, вижте датата 19 декември 2020 - инициатива на ГЕРБ в Перник за помощ на социално слаби хора. Ще ви покажа още една от декември миналата година, този път в Плевен - това са реалните факти", допълни още Георгиев.

От партията коментираха, че снимките били разпространявани от други политически сили.

"Това, че те се сещат за хората и за избирателите си веднъж на 4 или на 2 години, когато има избори, е причината да имат доверие в рамките на статистическата грешка", обясни Това Биков от ГЕРБ.

Адвокат Албена Белянова пък попита: "Какво ли тогава раздават днес? Един младеж-ГЕРБ, фен на санирането и кандидат за народен представител от Хасково, с гордост публикува снимки с куп торбички за раздаване. Мартеничката на вратата едва ли са я закачили още на Коледа".

Кaндидaт-дeпутaтът Ивaйлo Мирчeв oт "Демократична България", от своя страна също отговори, че снимките с хранителните продукти не са фалшиви, а са публикувани преди няколко дни от ГЕРБ -Хасково. Той публикувa коментара в личния cи прoфил във Facebook.

Снимка как разнася сини торбички на избирателите си пусна кандидатът на ГЕРБ-СДС в Хасково Сашо Савов. Във Фейсбук под снимките той написа: "Всеки ден при срещите си с Вас очи в очи си казваме истината. Затова и тези разговори са толкова полезни за мен."

Междувременно прокуратура образува преписка и проверява сигнал за нерегламентирана агитация в Мадан. Разследващите се самосезирали след публикация на снимка в социалните мрежи на кандидат-депутат за агитация, придружена с подарък торбичка с хранителни продукти и образец на бюлетина с отбелязан номер на една от партиите.

"Във връзка със сигнала, който полицията са установили, че във фейсбук циркулира, съответно са предприети действия, наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура-Смолян, Териториално отделение - Мадан е дал подробни указания, дал е срок 48 часа за извършване на проверката. Понеделник ще имаме резултатите и съответно прокурорът ще прецени съобразно данните от проверката дали са на лице условия за образуване на досъдебно производство или пък да откаже да образува", каза Окръжният прокурор на Смолян Недко Симов.