Районна прокуратура-Велико Търново привлече в качеството на обвиняем Димитър Бонзов, собственик на револвера, с който 11-годишният син на депутата Явор Божанков простреля друго дете на 12 май на празненство за рожден ден в Арбанаси. Определена е мярка за неотклонение парична гаранция от 10 хиляди лева, съобщиха от прокуратурата.

Все още не са готови експертизите за причинената телесна повреда, продължава събирането на доказателства.

То е обвинен, че държал огнестрелно оръжие и боеприпаси (револвер, марка "Smith & Wesson", модел "Mercury" кал. 357 магнум и 5 броя бойни патрони с калибър 38 Special, поставени в същото огнестрелно оръжие), законно притежавани, като не взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в надлежните правилници, наредби или инструкции и допуснал достъп до тях на 11-годишно дете и не предприел мерки за недопускане на нараняване на дете на 12 години.

Деянието е извършено в нарушение на чл. 59, ал. 1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ). Според тази разпоредба "лицата, получили разрешение за придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях и разрешение за придобиване и/или съхранение на взривни вещества и пиротехнически изделия, са длъжни да ги опазват от кражби, изгубване и достъп на други лица и да предприемат мерки за недопускане на злополуки или наранявания при употребата им."),

Нарушена е и разпоредбата на чл. 98, ал. 1 от ЗОБВВПИ, указващ че "огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи се устройства - за физическите лица на постоянния им адрес или настоящ адрес, за който е издадено удостоверение от съответната община.", като Д.Б. не съхранявал оръжието в неподвижна каса, от което е последвало причиняване на средна телесна повреда на дете на 12 години, като не е искал и допускал това. Престъплението е квалифицирано по чл. 338 ал.3 вр. ал.1 във вр. с чл. 129, ал. 2 от НК, посочват от прокуратурата.

Според прокуратурата револверът на Бонзов е бил оставен без надзор на пейка в къщата му в Арбанаси и играещите наоколо деца са го помислили за играчка. Така 11-годишният син на депутат простреля в крака 12-годишна своя роднина. За случая полицията е била уведомена не от присъствалите на празненството, а от Спешното отделение на великотърновската болница, където раненото момиче е било откарано с частен транспорт. 

Законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години за неправилното съхранение на оръжието.

Бизнесменът днес запази пълно мълчание, но се яви с адвокатите си Калин Кънчевски и Милен Николов в полицейското управление във Велико Търново в късния следобед, за да му бъде повдигнато обвинението.

Адвокатите му коментираха пред журналисти, че на този етап има следствена тайна и експертизите по случая продължават да се събират. Според Кънчевски право на всеки обвиняем е да дава или да не дава обяснения, ако не ги дава, не може да се тълкува в негов ущърб. Обяснения се дават тогава, когато се съберат всички доказателства, каза той и допълни, че обвиняемият желае да се колаборира с разследването и да сътрудничи. Той подчерта, че деянието е неумишлено и е по непредпазливост. От защитата са направили искане за запознаване с материалите, каза Милен Николов.

Димитър Бонзов (на заден план) излизане от полицейското управление

Снимка: БНР, Здравка Маслянкова

Бонзов, който се занимава с бизнес с хлебопроизводство и хазарт, престоя в ареста няколко часа и беше освободен. Раненото момиче се лекува в софийска болница.  Инцидентът е станал в присъствието на поне 15 възрастни.

Отделът за закрила на детето във Велико Търново прави проучване за инцидента, но на този етап може да се направи предположение, че случилото се е нелеп инцидент, а не е резултат от родителска небрежност, заявиха за БНР социалните работници.

На този етап няма яснота дали родителите на двете деца ще предявят съдебни претенции към собственика на оръжието.

Разследването по делото продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Велико Търново.