От "България без цензура" отрекоха Ковачев да е сред четиримата, но от БДЦ потвърдиха.

Напусналите остават неразделна част от парламентарната група Български демократичен център и си тръгват от ББЦ доброволно, съобщиха от пресцентъра на БДЦ преди обяд.

Основната причина за решението им била - внезапната смяна на решенията на лидера Николай Бареков.

В декларация отцепниците заявиха, че остават в ПГ с чувство за отговорност, за да изпълнят обещанията, дадени пред избирателите. Те увериха, че ще от този момент не представляват интересите на партия "България без цензура", но ще се придържат към политиката, следвана от коалицията зад ПГ на БДЦ.

Депутатите изразиха благодарността си лидера Николай Бареков за усилията, които положил през последната година за създаването и налагането на ББЦ. Неговата инициативност и активност били сред причините за постигнатия успех на европейските и парламентарни избори.

Отцепниците обаче изброиха няколко причини за напускането си. Първата:

"Невъзможността да изпълним ангажимента си към избирателите. Николай Бареков представя собственото си, често променящо се мнение като наша позиция. Смятаме, че личните битки, внезапните промени в настроението и възгледите на г-н Бареков, пречат на това да бъдем истински полезни на избирателите си, защото това не дава възможност да изработваме единни позиции и е в нарушение на правилника за работа на парламентарната група".

Втората причина е упражняване на натиск върху депутатите. Според тримата депутати ББЦ е трябвало да се превърне в нормален политически субект, който да взема решения по демократичен начин и да провежда последователна политика. Вместо това се налагат позиции от разстояние за вземане на решения в разрез с нашия морал и достойнство, заявиха още те.

И посочиха като причина и липсата на разграничаване на нивата в политиката и отношенията с партньорите.

"Едно е да си депутат, друго е да си депутат в Европейския парламент, а съвсем трето е да си и председател на партия, която е коалиционен партньор в парламентарна група. Последното предполага съобразяване с интересите на партньорите в интерес на постигането на общите цели. Заявяваме готовността си да помогнем на колегите си от ББЦ да решат вътрешните проблеми на партията, но смятаме за редно да обявим ясно нашата позиция пред българските граждани", пише още в декларацията.  

В късния следобяд  от ББЦ съобщиха, че Кенов, Иглев и Тодоров вече не са част от партията, като причината е "появилата се декларация в публичното пространство, с което те обявяват отказа си от членство в ББЦ".

"В текста на документа бе упоменато и името на Георги Ковачев, който по-късно през деня обяви, че се разграничава от действията на колегите си
", се казваше в съобщението.

Постъпката на тримата станала причина Контролният съвет на формацията да бъде свикан на извънредно заседание. На него е приет отказът от членство и са прекратени мандатите им в Националния съвет на регионите и в Изпълнителния съвет на партията.

Георги Ковачев също напуска ББЦ и всички заемани от него постове в партията, включително длъжността Областен координатор във Варна, но запазва ангажиментите си в парламентарната група БДЦ, беше заявено обаче в последната разпространена от негово име декларация.  

Неотдавна и бившият теливизионен водещ Росен Петров напусна ББЦ, но остана депутат от БДЦ.


Бареков: Олигархията, мафията и правителството си имат ПГ


Нелепите действия на бившите ми съратници, които станаха депутати благодарение на мен и ББЦ, са жалък опит да се прехвърли на чужда глава мръсната им политическа съвест, коментира междувременно Николай Бареков оставките на депутатите, цитиран от пресцентъра на ББЦ.

"Честито на управляващите! От днес българската олигархия, мафията и правителството на четворната коалиция си имат парламентарна група, пълна със зависимости и библейска алчност", посочва още той.

Според него отсега нататък тази група ще служи за прикриване на коалициите в управлението и за изпълнение на мокри поръчки срещу политически опоненти.
Бареков добавя, че за първи път в историята на българския парламентаризъм бил купен не отделен депутат, а цяла парламентарна група.

Няколко дни преди коледните празници Бареков обяви, че оттегля безусловната си подкрепа за БДЦ, след като депутатите от другите партии в ПГ - сред които ЛИДЕР, Земеделски народен съюз и Гергьовден, подкрепиха предложението от управляващите промени в Закона за МВР и пенсионната реформа. Веднага след това за говорител на БДЦ беше избран Любен Дилов-син от Гергьовден. 

Последва 
оставката на Бареков като председател на председателския съвет на Коалиция България без цензура.