Бившият вътрешен министър е обвинен, че в нарушение на закона е позволил изплащането на 50 000 лв. обезщетение на ексшефа на ГДБОП - Велико Търново Орлин Тодоров, който по това време е бил в ареста. Според прокуратурата така Цветанов е присвоил от МВР в полза на Тодоров.

Съдът допусна гражданския иск на МВР за близо 50 хиляди лева.

Според обвинението с въпросната сума бившият шеф на антимафиотите в старопрестолния град е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането му от МВР.

Софийският градски съд даде ход на делото и прие предложението на адвоката на Цветанов - Менко Менков, да не бъдат разпитвани 25 свидетели и 2 вещи лица, а вместо това да бъдат използвани показанията им от досъдебното производство, съобщи Дарик радио.

В процеса са призовани общо 33-ма свидетели.

Вижте снимки от началото на делото>>>

Магистратите не се съгласиха обаче с искането на защитата на Орлин Тодоров да бъде ситуиран в процеса като трето лице "помагач" и го нарекоха "недопустимо". Подобна процедура би отложила делото заради необходимостта Тодоров да организира защитата си.

Тодоров дойде в съдебната зала, но след като съдът одобри да се зачетат показанията му, си тръгна.

Сред свидетелите още са бившият председател на ДКСИ Цвета Маркова, бившият директор на ГДБОП Станимир Флоров и бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев. Флоров и Георгиев обаче не се явиха в съдебната зала.

Адвокат Менков добави, че е съгласен с всички експертизи по процеса и иска те да бъдат приети.

В средата на февруари Софийски градски съд върна на прокуратурата делото срещу Цветан Цветанов за незаконно подслушване заради съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията.

Той е обвинен, че като министър съзнателно е допуснал подчинените му да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за СРС. От действията му настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

Третото обвинение срещу бившия вътрешен министър е затова, че е отказал подслушване на Орлин Тодоров.
По това обвинение вече започна дело. От самото начало около него избухват скандали - първо съдийката си направи отвод заради твърдения за връзка с адвоката на Цветанов - Менко Менков.