Това каза пред Дарик радио външният министър Даниел Митов.

Един външен министър не може да премълчава евентуални опасности, трябва да реагираме превантивно, за да не се случи това, което стана на летище Сарафово, когато имаше подценяване на обстановката,
заяви още Митов.

Министерството на външните работи не разполага с данни за българи, които се бият за "Ислямска държава", каза още Митов по повод думите на Велизар Шаламанов, според който има такива данни.

Думите на Шаламанов тогава бяха опровергани от бившия служебен премиер Георги Близнашки.

"Нямаме такива данни. Но страната ни трябва да приеме закон за криминализация на участието на български граждани на страната на т.нар. Ислямска държава"
, заяви Митов.

На въпрос защо трябва да се криминализира нещо, което го няма, външният ни министър обясни, че това е превантивна мярка: "Няма защо да чакаме да има такива данни, за да реагираме тогава".

По думите му е създадена междуведомствена работна група, в която са включени всички институции, които имат отношение по въпроса, и се изготвя проект за промяна в Наказателния кодекс.

Според него конфликтът в Близкия изток е на една граница от нас и държавите от региона трябва да бъдат по-активни за елиминирането на "Ислямска държава".

Изключително съм доволен, че представителите на мюфтийството в България взеха ясна позиция за делегитимиране на тази организация, подчерта Митов.

Според него има опасност от внос на терористи както от Сирия, така и от Ирак и от много други държави, в които съществува този тип нестабилност.

Според него парите, които се отпускат на България, няма да срутят европейския бюджет. България ще се обърне към Европейската комисия за подкрепа поради увеличения, въпреки предприетите мерки, бежански поток през последните месеци, каза още министър Митов.

Той подчерта, че трябва да охраняваме много добре границите си.

"Не става въпрос само за Турция, но и за южната ни граница, в партньорство с Гърция, за да контролираме този процес. Тъй като и от там има такива възможности",
добави външният министър.

Относно спекулациите, които плъзнаха, след като по време на срещата си с турския си колега Мевлют Чавушоглу Митов, тогава като служебен външен министър, го увери, че оградата по границата ни с Турция е временна, днес Митов обясни, че е използвал формулировката на вицепремиера Йовчев, който дефинирал това съоръжение като съоръжение с временен характер.

"Идеята е следната - ние изграждахме това съоръжение, защото трябва да се справим с определен проблем - засиления миграционен натиск върху България. Съоръжението се изгражда, за да можем да ограничим достъпа на преминаването през нашата граница на нерегламентирани участници - да се насочи целия този поток през КПП-та. Искаме да уверим Турция, че въпросното съоръжение не е насочено срещу тях, не бива да бъде разглеждан като фактор в двустранните ни отношения. Това помага и на самите турски власти. Никой не говори за махане на оградата, даже ние ще я доизграждаме", категоричен бе Даниел Митов.