Министър Петер Сиярто е на посещение у нас. Той потвърди, че унгарският премиер Виктор Орбан ще посети идната седмица България, предаде БНР.

Унгарският първи дипломат оцени постиженията на България по опазване на външната граница в ЕС.

"Никой в ЕС не може да каже, че България не е подготвена за такава криза. Смятам, че трябва да се инициира присъединяването на България към Шенгенското пространство. Гърция не може да защити Европа, но Македония и България могат", заяви той.

Аз настоявам да се отделя повече внимание на външните граници на Европейския съюз. Границата на Гърция, външната граница на Европейския съюз от гръцка страна, да се установи стриктен контрол върху нея, заяви от своя страна българският външен министър Даниел Митов.

На въпрос как оценява официалното спиране на проекта „Южен поток“, министър Сиярто изрази съжаление за това решение, като добави, че в Европейския съюз има двоен стандарт по отношение на газопроводите "Северен поток" и "Южен поток".

Борисов: Унгария е желан инвеститор у нас

Министър-председателят Бойко Борисов прие в Министерския съвет унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, съобщи правителствената информационна служба.

Премиерът отбеляза, че активизирането на икономическите контакти между двете страни е от взаимен интерес и добави, че стокообменът за първите девет месеца на 2015 година бележи ръст в сравнение с предходната 2014 година.

Борисов изтъкна още, че Унгария е желан инвеститор в България и има нереализиран потенциал в тази посока.

Той отбеляза работата на правителството за диверсификация в енергийната област. Борисов акцентира върху изграждането на интерконекторите, изтъкна и предложението за създаване на газов хъб.

Премиерът приветства също така идеята за възстановяване на пряката въздушна линия София-Будапеща.

По отношение на миграционния натиск министър-председателят изтъкна значението на общите усилия за справяне с проблема в дух на взаимно разбирателство и споделена отговорност. По думите му усилията трябва да бъдат съсредоточени върху първопричините за миграция.

Борисов подчерта сериозната работа по охрана на държавната ни граница, която е външна за Европейския съюз, и добави, че страната ни се отнася с изключителна отговорност към задълженията си като страна-член на ЕС.