Това заяви премиерът Бойко Борисов на Среща на високо ниво, организирана от комитета „Набуко” във Виена, Австрия. С него е и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Искаме реална диверсификация. „Набуко" е един от водещите проекти на „Южния газов коридор”, който е в състояние да гарантира реална диверсификация на газовите доставки не само за страните, през които минава трасето, но за Европа, като цяло”, подчерта министър-председателят.

По думите му България е изпълнила всички критерии по “Набуко”, като е  ратифицирала Междуправителствено споразумение и Споразумения за подкрепа на проекта на териториите на държавите, през които ще преминава трасето.

По думите на Борисов, въпреки че партньори по проекта са големи енергийни компании от държави-членки на ЕС, и проектът има подкрепата на Европейската комисия, България очаква реални действия за реализиране на проекта преди 2018 г.

Отчитаме ключовата роля на приятелски страни като Азербайджан в посока на диверсификацията, каза Борисов.
През април той и президентът на Азербайджан Илхам Алиев подписаха сапоразумение през 2014 г. България да доставя природен газ от Азербайджан през Турция.

Според премиера, страната ни работи активно за изграждане на реверсивна междусистемна връзка с Турция, на интерконектор с Гърция, а с Румъния, проектът вече е в процес на строителство и не на последно място – газопроводът „Южен поток“, който ще диверсифицира маршрута за доставка на природен газ от Русия.

Специално внимание отделяме на търсенето на природен газ в българския шелф на Черно море. През 2014 г. по програма „Набуко” трябва вече да тече газ, към днешна дата нямаме финансиране, нямаме реализиран проект, както казва европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, за 3 г. работа, има само 4 години закъснение, обясни министър-председателят.

По време на срещата бе приета декларация за подкрепа на „Набуко”.
Чрез документа се приветства подписването на Междуправителственото споразумение за Транс-анадолския проект (TANAP) между Турция и Азербайджан. Отчита се изборът на „Набуко-запад” от консорциум „Шах Дениз”  за една от предпочитаните опции за доставка на природен газ от Азербайджан през Грузия за Турция и след това за Централна Европа.
Потвърждава се и политическата подкрепа за проект „Набуко-запад”, по който ще се пренася газ до Баумгартен (Източна Австрия), като същевременно се повишава сигурността на доставките за България, Румъния и Унгария.

Компаниите, участващи в продължаващите преговори между консорциум „Шах Дениз” и международна компания „Набуко” се подканят да намерят взаимно решение, което ще даде възможност и на двата проекта – „Набуко-запад” и „Шах Дениз” да продължат.
Отчита се помощта на националните регулаторни органи на държавите, през чиито територии ще преминава трасето на газопровода „Набуко-запад” и на Европейската комисия за концепцията за „едно гише” (One-Stop-Shop Shipper Access), като се очаква подновяване на необходимите разрешителни, за да може да се осъществи диверсификация на газовите доставки през тръбопровода.

През пролетта “Набуко газ пайплайн интернешънъл“ предложи алтернативен проект - "Набуко-Запад", с дължина 1300 км.
За разлика от първоначалния проект "Набуко" с дължина 3900 км, "Набуко-Запад" предвижда газопровод с дължина 1300 км от Каспийско море през българо-турската граница, прекосяващ България, Румъния, Унгария, до Баумгартен.

По-рано бе пусната в експлоатация втората линия на газопровода "Северен поток". Газопроводът с дължина 1124 километра преминава по дъното на Балтийско море от Русия (Виборг) до Германия (Грайфсвалд).