Вето на бюджета по целесъобразност и с чисто политически мотиви, ако бъде наложено, ще е прецедент, се заявява в официално становище на министерството.

Вчера, след среща с финансовия министър Петър Чобанов, президентът Росен Плевнелиев изрази резерви към емитиране на нов дълг от 1 млрд. лв. Според него ясно е как ще бъдат изразходвани само 40 млн. лв. от тях, които представляват едва 4% от цялата сума. За останалите 96% нямало яснота, как ще бъдат разходвани.

Президентът призова вчера правителството и политиците да не се заиграват с нуждите на социално слабите и да не използват актуализацията и евентуалното вето за политически противоборства.

Той ще обяви решението си в сряда, 7 август.

Малко преди изявлението на президента Чобанов припомни, че вето върху актуализацията на бюджета би блокирало работата на правителството. Той поясни, че при евентуално "частично" вето по отделни текстове, за каквото имал нагласа президентът, бюджетът няма да може да се изпълнява.

Министърът обеща да изпраща в президенството всички належащи сметки
, които трябва да бъдат платени и не са разчетени в сегашния бюджет. Той щял да посъветва същото да направят и останалите министерства.

8 риска, които, според МФ, стоят пред страната, ако президентът наложи вето:

  • Социалното министерство няма да може да разплати 40 млн. лв. за хората с увреждания, които чакат интеграционните си добавки. Неприемането на актуализацията ще лиши от увеличение, считано от 1-ви август тази година, на размера на месечната добавка за отглеждане на дете с трайни увреждания от 189 лв. на 217 лв.
  • Работниците и служителите няма да получат ваучери за храна, орязани в Бюджет 2013 г. с 40 млн. лв.
  • Безработните от уязвимите групи, които са рисков контингент, няма да получат допълнителни 8 млн. лв. за програми за заетост
  • Държавата няма да може да се превърне отново в коректен платец към бизнеса, тъй като няма бюджетирани средства за разплащане на просрочени задължения към бизнеса
  • Няма да е възможно връщането на просроченото ДДС, което в началото на мандата беше в размер на 320 млн. лв. и натоварва бюджета с излишни разходи за лихви
  • Ще се блокира бюджетната процедура за 2014 г. при липса на надеждна база за определяне на устойчиви фискални цели при подготовката на държавния бюджет за 2014 г.
  • Ще възникнат ликвидни затруднения, свързани с погашения по дълга в размер на около 450 млн. лв. и авансовите плащания по директните плащания в размер на над 1 млрд. лв.
  • Няма да могат да бъдат разплатени пари по еврофондовете, за които ЕК е поела ангажимент, но вече ни предупреди, че няма да плати.

Кръстосан огън: Какво ще се случи при евентуално вето на бюджета?

Анкета: Да наложи ли президентът вето на актуализацията на бюджета?