Повод за искането е това, че според левицата управляващите от ГЕРБ умишлено занижават приходната част на бюджета, за да се реализират излишъци и след това да се хвалят с това, а и да разпределят средствата не чрез закона за държавния бюджет, а "еднолично с решение на премиера и постановление на Министерския съвет /МС/, т.е. субективно". Не сме премиерска република, искаме да се внесе актуализация на бюджета, подчерта Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че през август 2016 г. 43 общини получават с решение на МС 27 млн. лв., през ноември - още 50 млн. лв., на 14 декември 2016 г. - още 15 млн. лв. Не сме против да се финансират общините, а против начина, по който се прави, коментира тя.

Вместо да внесете актуализация на бюджета и в парламента да решим как се финансират общините, вие го правите еднолично, от премиера Борисов и то по политически начин, поощрявате удобните кметове, а наказвате неудобните, заяви Нинова. Според нея така управляващите разделят българските граждани. Говорим за Европа на две скорости, а на колко скорости живее България, попита Нинова.

По думите й министърът на регионалното развитие се е превърнал в министър на магистралите, но управляващите нямат политика по регионите и визия как да се преодолеят различията. Чрез политиката, която провеждате през бюджета, задълбочавате различията, обърна се тя към ГЕРБ.

Лидерът на БСП призова управляващите да спрат и с "порочната практика" да прехвърлят на общините задължения, без да се предвижда финансиране за това.

Нинова отбеляза, че БСП ще внесе в Конституционния съд жалба с искане за отмяна на текстове от Закона за публичните финанси, с които се дава възможност финансирането от държавата към общините да става не със закона за държавния бюджет, а с акт на Министерския съвет.

Пред журналисти в кулоарите на парламента вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че когато се започва даден проект и се сключва договор с община, администрацията не винаги знае каква е политическата принадлежност на кмета й. Дончев каза, че кметове, включително и от левицата, са идвали при него и заедно са решавали проблеми.

Когато говорим за извънредно подпомагане при безспорна нужда, всички са получавали помощ от държавата, независимо от каква политическа сила са, каза още той.