Вчера командирът на Военновъздушните сили ген. Румен Радев подаде оставка с официален мотив - придобити години за пенсиониране. По предварителна информация обаче причините били свързани с планираната съвместна охрана на въздушното ни пространство "срещу заплащане", предаде БТА.

Действията на Радев съвпаднаха с информацията, потвърдена от БСП, че той е един от обсъжданите кандидат-президенти на партията.

Днес Нинова потвърди, че ген. Радев е един от кандидатите на социалистите и е получил доста номинации от страната, но подчерта, че има и други имена и с всички тях БСП ще седне на масата на преговорите с другите леви партии. Разговорите са насрочени за утре.

"Четох мотивите за оставката на ген. Радев и виждам, че те не са свързани с номинациите", каза още Нинова.

През октомври миналата година той подаде оставка за първи път, но след разговор с премиера Бойко Борисов я оттегли. Тогава Радев обяви, че основният му мотив е липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността му да осигури професионалното развитие на пилотите, защото критичният срок, в който българските ВВС могат сами да охраняват въздушното ни пространство, е средата на 2016. Това се случи преди договора с Полша за доставка и ремонт на двигатели за МиГ-овете ни.

Боросов на избори - да, Нинова - не

Лидерът на БСП заяви още, че напоследък определено й изглежда, че Бойко Борисов ще се кандидатира за президент. Тя обаче беше категорична, че няма да се включи в битката за държавен глава.

Когато Борисов няма отговори на сериозни теми, прибягва до закачки. Не си променям мнението, особено заради неговите прищявки. Няма да съобразявам политиката на партията с неговите променливи настроения – на ден по три пъти. Аз няма да се кандидатирам, хората са ме избрали за лидер на партията, имам друга задача – да го победя на парламентарни избори”, коментира Нинова по повод призива на премиера за лидерка битка. 

На въпрос дали ще има втори тур на изобрите, тя беше категорична, че БСП отива на балотаж. Това го считайте за сигурно, заяви Нинова.

Запитана дали ще се справят на балотаж срещу Борисов, той отговори:

"О, срещу него още по-лесно".

Според нея медийните твърдения, че АБВ преговаря с БСП за кандидат-президентска двойка Бойко Борисов и Ивайло Калфин е по-скоро спекулация, но ако е така е некоректно.   

"Саботажът" на Бузлуджа

По повод проблемите с излъчването на събора на БСП на Бузлуджа в събота Корнелия Нинова потвърди, че подозира саботаж, в който може да е замесен дори Бойко Борисов. След случилото се от партията подададоха сигнал до прокуратурата с искане да се установи какви са причините за спирането на сигнала.

В отговор на това обвинение по телефона се включи Цвета Караянчева от ГЕРБ с думите:

Не може за всичко да обвинявате ГЕРБ. Това е смешно – някой ви е дръпнал шалтера, ние сме виновни, дъжд вали, ние сми виновни. На нас ни трябва силна и структурирана опозиция, ние искаме да чуем опозицията”.

В отговор Нинова попита:

"Затова ли спряхте сигнала на три телевизии - за да чуете гласа на опозицията?" 

Лидерът на БСП призна, че не харесва клипа на кампанията „Аз съм БСП” и уточни, че тя е по идея на лидера на ПЕС Сергей Станишев.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Дали е сигурно, че левицата ще има общ кандидат