Самият факт, че Европейският съвет прие да има среща на върха с 6 от лидерите на страните от Западните Балкани е сериозен напредък. Ще запознаем колегите с много неща", заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата си с италианския си колега Паоло Джентилони.

Според българският си премиер веднага може да се започне с инфраструктурата. 

"Коридор номер 8 е много важен и всеки един от тези, които са в европейската програма. Оптимист съм и се надявам заедно с колегата и с всички, които искаме да гарантираме на Балканите сигурност. Оптимист съм без да си поставям грандиозни цели за шест месеца по време на Българското председателство, но за няколко години напред можем да държим темата отворена и всяка държава да покаже напредъка си", допълни Борисов.

"По темата Брекзит предстоят тежки преговори, лично аз не съм оптимист, че ще приключи бързо, затова предлагам Балканите като алтернатива. Що се касае до баланса между държавите, ще се стремим към това по време на нашето председателство държавите от Балканите да вървим съвместно", заяви българският премиер.

Темата миграция. Тук съм категоричен Италия полага огромни усилия да направи центрове в Либия. Президентите Тръмп и Путин, както и този на Турция, ще решават проблемите на Сирия. Ние не можем да се разберем за прелокацията на мигрантите и поемаме само пасивите, без да създаваме кризи, заяви Бойко Борисов. Разбира се, към тези, които бягат от войната ще бъдем хуманни. 

Джентилони посочи също, че като държави членки на ЕС България и Италия имат общи геополитически интереси, съобщи БТА.

Италианският премиер изрично подчерта, че България поема Председателството на Съвета на ЕС в труден и важен за Съюза момент, в който премиерът Борисов може да има много полезна роля.

ЕС е изправен пред Брекзит и ще трябва да покажем своето единство, каза италианският министър-председател. Той посочи също, че в разговорите е разгледана позицията на ЕС и държавите членки по въпроса с овладяването на мигрантската криза и оцени високо усилията на България за справяне с натиска по външните за ЕС граници, въпреки че не е в Шенгенското пространство, в което заслужава да бъде.

Джентилони посочи, че с Борисов имат обща позиция за развитие на отношенията на ЕС със страните от Западните Балкани.

Министър-председателят Бойко Борисов бе на работно посещение в Рим днес. Поканата за визитата беше отправена от италианския премиер Паоло Джентилони по време на двустранната им среща в рамките на Европейския съвет в Талин през септември. Борисов е излетял по спешност от Италия след обаждане от България.