Преди дни украинският парламент одобри закон, който преструктурира  образователната система и обявява украинския за основния език в училищата. Това намалява вариантите за уроци, преподавани на други езици, срещу което вчера реагира и бившият министър-председател, сега лидер на ПЕС - Сергей Станишев.

По време на днешното заседание на правителството темата пръв е засегнал военният министър Красимир Каракачанов, който е заявил, че е възникнал проблем с българите в Украйна, чиито права като националните малцинство са засегнати.

Какво са си казали той, Борисов и други министри става ясно от стенограмата:

"КАРАКАЧАНОВ: Това е един проблем, който е поставен от евродепутатите, но един въпрос, по който България не може да бъде безучастна, тъй като ние имаме голяма диаспора в Украйна. Според този закон образованието на малцинствен език се ограничава само до детските градини и до началното образование. Това засяга, освен българите, унгарци, поляци, румънци и т. н. В същото време Украйна получава подкрепа от българска страна.

Аз мисля, че МС трябва да се заеме с този въпрос. Знам, че МВнР е запознато. Това исках да доложа. Мисля, че ние трябва да вземем позиция, да вземем някакви мерки, за да защитим правата на нашите сънародници, защото това не отговаря нито на европейски стандарти, нито на партньорски отношения.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Да, това е въпрос, който стои на нашето внимание от няколко месеца. За съжаление, законът беше приет в този вид окончателно.
Искам да направя само няколко уточнения. Забраняват се училища, в които се преподават всичките предмети изцяло на езици, които не са… Всъщност, българското малцинство няма училище, в което изцяло всичко да се изучава на български език. Ще ни засегне, защото ние сме развили наистина уникална мрежа, която сега ще покаже, че работи, с над 54 неделни училища, плюс факта, че българският език се изучава в украински училища като чужд език. Но това не означава, че не сме притеснени, защото наистина се ограничава в училищата до трети или четвърти клас.

Още миналата седмица съм провела разговори с колегите от държавите, които най-много са засегнати – Унгария, Румъния, Полша, Гърция. Подготвяме съвместно писмо, с което да фокусираме вниманието на украинските ни партньори, че не бива мерките да засягат малцинствата. Със сигурност реагираме и следим.

БОЙКО БОРИСОВ: Госпожа Захариева да разговаря с външния министър на Украйна. Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. Извикай украинския посланик.

ЗАХАРИЕВА: Той е в отпуск, но сме провели разговор по телефона с него.

БОРИСОВ: Да предаде нашето притеснение. А министърът на образованието да потърси техния министър. Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България.

Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв начин с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически ги насочваме. Никакво основание нямат в това отношение. Най-късно до утре и да ми се докладва, за да може до петък да искам разговор с Петро Порошенко.

ЗАХАРИЕВА: Ние говорихме още в петък и с госпожа Могерини, и с господин Хан, разговаряли сме с тях. Въпросът е писмото, сами разбирате, че между петима министри на външните работи не се съгласува толкова лесно – сигнализираме украинците.

Имахме разговор с украинския посланик, който не беше в България, по телефона – моят заместник-министър. Имаме уверението, самите украинци изразиха, че няма да ни засегне, но все пак ние сме притеснени от съдържанието на този закон и затова предприемаме всички мерки, за да запазим правата на нашите малцинства".