Утре у нас пристига руският премиер Владимир Путин, при което “Газпром“ и Българският енергиен холдинг ще подпишат споразумение за изграждене на газопровод на българска територия, като част от проекта "Южен поток".

Пред журналисти днес съпредседателят на коалицията Мартин Димитров заяви, че сините очакват да бъде изяснено публично какви задължения се поемат от българското правителство преди подписването на споразумения, съобщи БТА.

"В противен случай премиерът Бойко Борисов ще поеме по-големи задължения по необезпечени договори от Сергей Станишев", се казва още в декларация на парламентарната група.

От коалицията настояват проектът "Набуко" да стане приоритетен за страната, а не "Южен поток". Димитров отбеляза, че "Южен поток" ще струва общо над 26 млрд. долара, а не се знае кой ще осигури финансирането от българската страна.
""Набуко" е десетки пъти по-евтин, а участието ни е няколко стотин милиона долара", добави той.

"Всяко преждевременно споразумение по руските енергийни проекти у нас без изпълнение на мерките, които десните смятат за задължителни, е отказ от защита на националните интереси", се посочва още в декларацията на сините. 

Предстоящото посещение на руския премиер Владимир Путин е ясен сигнал, че има поети ангажименти, за които никой не знае, смята Мартин Димитров.

Междувременно председателят на БСП Сергей Станишев заяви, че за него е ключово важно държавата да запази мажоритарното си участие в проекта "Белене". 
"Руският министър-председател е един от най-опитните държавници и политици и щом идва в София, това означава, че е постигнат резултат от гледна точка на интересите на Русия.

Темата на разговори с Владимир Путин ще е проектът "Южен поток", а не АЕЦ "Белене". Това каза премиерът Бойко Борисов, който се появи изненадващо в парламента, предаде БГНЕС.
"Никога с г-н Берлускони не сме водили разговор за каквито и да било отношения, свързани с трета страна. Това държа да се подчертае, защото има доста провокации в руската преса”, каза още Борисов.
Руското издание “Время новостей“ пише, че при неофициална среща по случай своя рожден ден Путин дори се оплакал от България на своя приятел, италианския премиер. Последният обещал “да поработи дипломатически“ с Бойко Борисов, за да престане той да прави спънки на “Южен поток“.

Борисов каза още, че ако бъде повдигната темата за АЕЦ „Белене”, ще бъдат обсъдена.
„Ние имаме въпроси, защото, повтарям за стотен път, това, което беше обявено като цена на централата - 3 милиарда 970 милиона евро е цена, която не отговаря на истината, защото никой не говори за ескалационните индекси, консултантските договори, за инфраструктурата, за заемите, които са взети досега, за похарчените от България пари. И, когато се сумират те, ще се получи много по-голяма цифра, коментира премиерът, цитиран от "Фокус".

Министърът на икономиката Трайчо Трайков каза, че двата документа, които ще бъдат подписани по "Южен поток" се отнасят само до изграждането на нови тръби. Съществуващата газова инфраструктура в България остава такава, каквато е в момента - 100% българска със 100% от получаваните транзитни такси за "Булгартрансгаз", уточни той.

По повод предстоящата визита на Путин американският посланик Джеймс Уорлик заяви, че не би искал да прави предположения, цитира го БТА.
"Разбирам, че той идва, за да обсъжда енергийни въпроси, трябва да изчакаме, за да видим резултата от тези разговори", посочи дипломатът.