Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешния парламентарен контрол на Корнелия Нинова от БСП, която го попита следи ли дали министрите изпълняват възложението им задачи и ако не - дали ги наказва.
"При неизпълнение, министрите носят политическа отговорност пред МС, такава отговорност вече са поели трима министри, заместник-министри и други лица", отговори Борисов, цитиран от "Фокус", но без да уточни кои и за какво.

"Дали не се случва точно обратното - в момента, в който аз ви задам въпрос, вие издавате заповед", отвърна му Нинова. Тя каза още, че премиерът е отговорен персонално за неизпълнение на решенията на МС.
"Как ще понесете лична отговорност, че не сте си изпълнили собственото си решение? Ще реализирате ли антикризисния план на държавата, например, той не работи, или трябва да отмените това решение на МС, или да го изпълните", каза още социалистката.

Бойко Борисов отговори и на въпрос на колежката й от БСП Мая Манолова не е ли конфликт на интереси вътрешният министър Цветан Цветанов да бъде шеф на предизборния щаб на ГЕРБ.
"Би било конфликт на интереси, ако аз бях начело. Напротив - като е председател на щаба, Цветанов ще е под лупа и ще се знае какво прави, а професионалното ръководство на МВР ще си гледа работата, защото той ще излезе в отпуск по времето на предизборната кампания. И кое би ви гарантирало, че ако Цветанов не е председател на щаба, няма да използва, ако иска, някаква информация, която е придобил като министър?", отговори министър-председателят.

На питане от Петър Курумбашев от Коалиция за България кой е разработвал сина на шефа на митниците Ваньо Танов, Борисов отвърна, че проверка е установила, че това не са ДАНС и МВР. Тя била направена по лична молба на Танов до него. Премиерът обаче не уточни проверявано ли е и какво е установено - дали частна структура е правила това. 

Левицата отправи и въпроси и обвинения за това, че правителството пести пари за магистрали за сметка на друго, а хората са принудени на лишения. В декларация, прочетена от Димчо Михалевски, социалистите се обявиха срещу "начина, по който се управлява България с лъжа за евтини магистрали, които трябва да изгладуваме, и обещания, че не днес, а утре трябва да живее народът по-добре", предаде БТА.
"Магистралите не са обяснението за живот на ръба. Нашият народ заслужава хляб, а не пепел (преди дни от БСП заявиха, че магистрала "Тракия" се строи върху пепел - бел. ред.). Каузата на правителството днес е ясна - първо инфраструктурата, после заплатите и пенсиите", изтъкна Михалевски.
Той подчерта, че 80% от средствата за "Тракия", "Марица" и "Струма" са от ЕС.

"Мечтите ви и бляновете ви за магистрали ще ги изпълним ние, след като 20 години чакахме България да има поне една магистрала от единия до другия край", отвърна премиерът.

Борисов отговори и на въпрос на Георги Пирински от БСП за политиката на България по отношение на пакта за конкурентоспособност в ЕС.
"Правителството е „за” стабилно евро. Като държава полагаме всички усилия за поддържане на фискален дефицит. Другият вариант е да извадим пари, да ги раздадем. Какво ще се случи тогава? Унгария го направи, но се срина с 80% загуба. Това са сладки няколко годинки. Станишев знае как се взимат и как се толерират решенията. Има държави като Великобритания, които са категорично против еврото. Херман ван Ромпой им каза тогава да не идват на срещите”, заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.