Повод за реакцията им е признанието на Борисов, че в продължение на година е блокирал решението на НАТО за засилване на отбранителните способности в района на Черно море. Миналата седмица Алиансът най-после взе такова решение, се казва в официално съобщение на дясното обединение.

Вчера Борисов заяви, че трудно е отстоял решението да няма военно присъствие в региона и го забавил 9 месеца.

„Сближаването на позициите на БСП и ГЕРБ създава риск за българската национална сигурност. Умишленото блокиране на засилването на охраната на НАТО в района на Черно море е на практика създаване на риск от тероризъм и от имигрантски натиск“, каза Атанасов.

Той изтъкна, че Борисов пак е заговорил как иска да вижда в Черно море платноходки.

„Но няма никаква пречка платноходките в Черно море да превозват имигранти или терористи. А трябва да му се припомни, че когато той беше главен секретар на МВР, точно с такива плавателни съдове през Черно море се внасяха контрабандни стоки. И именно старите контрабандни канали се използват за трафик на имигранти“, допълни Атанасов.

Според Радан Кънев сближаването на позициите на БСП и ГЕРБ е поредното доказателство за подготвяната коалиция между двете партии.

Той подчерта, че първи са предупредили за задаващата се „голяма крадлива коалиция“.

"Нова Република" обяви още миналата седмица, че ГЕРБ връща БСП на власт по две причини – първо, управляваха по комунистически и принудиха стотици хиляди десни хора да гласуват с червената бюлетина, за да се отърват от Борисов; второ, вече Владислав Горанов и Румяна Бъчварова казват, че ще преговарят с всички и търсят голяма коалиция, а Михаил Миков дори призна как през 2014 г. Борисов го поканил за коалиция. После започнаха да идват доказателствата", допълни той.

И ги изреди:

"Първо, т.нар. ревизия на Герджиков покри общите капии на БСП и ГЕРБ – скри Румен Овчаров – който още е представител на държавата в „Лукойл Нефтохим“, скри и Делян Пеевски, който придоби огромно влияние в правосъдието и в разпределянето на обществените поръчки в последните 10 години – в тези години в управлението се редуваха БСП и ГЕРБ".

По думите сега е дошло най-тревожното доказателство – че вече равняват външнополитическите си позиции по „Атака“.

"БСП и ГЕРБ премахват едно по едно различията си – т.е. гладят си чаршафите за общото коалиционно легло. Помните Борисов как каза, че си няма жена и си седи в Бояна сам като куче и гледа футбол. После каза, че има една тайна госпожица, с която той щял да се свърже, когато приключи с държавната работа. Тъй като държавната му работа приключи, мисля че е време да разкрие коя е тайната госпожица и нейното име е Корнелия Нинова“, каза още Радан Кънев.

По-рано от МО заявиха, че се правят погрешни внушения за увеличаване военното присъствие на НАТО в акваторията на Черно море. Служебният кабинет продължавал да развива принципите на отбранителната политика като надежден и предсказуем съюзник на НАТО и в духа на приетите договорености от Срещата на върха на НАТО във Варшава през юли 2016 г. за увеличаване на сигурността в Черноморския регион, подписано по време на кабинета на Борисов.

АНКЕТА: Каква е вероятността ГЕРБ и БСП да се коалират?