Той каза това по време на националната дискусия "Да! На българската икономика. Европейска България -стабилност и растеж", предадоха "Фокус" и БГНЕС.

Борисов добави, че страната е положила усилия за справяне с бежанската криза и посочи, че това се отчита добре в Европа.

"Много е важно да не надскачаме егото си, да не си поставяме ултиматуми и да не се плашим всеки ден, защото в нашите региони много бързо се развиват процесите и стават неуправляеми. Търпеливо, равномерно, без много да подскачаме, сме си свършили работата", каза още премиерът.

Той подчерта как преди година е бил сочен като основна причина за лошите отношение между България и Русия, "а днес виждаме такива лоши отношение между Турция и Русия".

Премиерът призова за повече търпение, защото в този нестабилен свят този, който предизвика нестабилност, ще носи отговорност за това, което се случва.

Борисов заяви, че най-доброто качество на мъжа е търпението. 

"Руските туристи догодина ще се върнат, така го усещам", прогнозира министър-председателят.

Междувременно министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че водещи руски туроператори са били на посещение у нас в рамките на седем дни, за да видят какви условия предлага България. Те заявили, че очакват 30 на сто увеличение за следващото лято от руски туристи.

Относно хранително-вкусовата индустрия Борисов изрази убеденост, че санкциите, наложени от ЕС и Русия, са довели до много загуби.

„Да се надяваме, че ще се работи в тази насока и ние като част от тази общност се съобразяваме със санкциите и ги спазваме стриктно, но това не означава, че ще сме щастливи, ако това продължи до безкрайност, защото това се отрази на селскостопанска ни продукция. Убеден съм, че сега отношенията там ще са различни към нашия бизнес”, допълни още той.

Борисов засегна и темата за бюджета, който макар и приет в тежко време, отговарял на много от исканията, които е имало.

"Особено в сферата на образованието, за което са предвидени над 130 млн. лева, в сферата на отбраната – да влезем в критериите на това, което се иска сега от НАТО като член на този пакт, в сферата на сигурността, на социалните плащания, за музеите и за какво ли не се дадоха повече пари и успяхме да върнем бюджетния дефицит на 2%
”, заяви Борисов.

Той прогнозира, че догодина дефицитът може да намалее и до 1%-1,5% и добави, че това е изключително важно за стабилността и за кредитните рейтинги на България.

По темата за борбата с контрабандата Борисов заяви, че тя е не само задължителна, а се вижда това, че са постигнати доста успехи и няма да се спре, защото за догодина трябват повече пари.

Надявам се в този сектор приходните агенции заедно със службите, МВР, прокуратурата да вкарат максимума в бюджета, за да може през разходите отделните системи да се почувстват по-добре”, посочи той.

Според него се обръща малко внимание на енергийната ефективност. Това са милиардни програми, заяви Борисов и даде пример с хубавите санирани блокове, на които не се обръща достатъчно внимание.

"Санирането е безплатно, всичко правим. Остана само да мием прозорците на хората след саниране", каза още Борисов.

Чакат се важни документи от ЕС

Премиерът обърна внимание и ситуацията в енергетиката и заяви, че според информацията, която има, НЕК вече излиза на печалба месечно, и до седмица се очакват важни документи от ЕС по отношение на енергийните ни проекти.

"Най малкото сме ги спрели да затъват и сега чакаме до седмица, две и се надявам да имаме резултат и отговор на някои от писмата ни, така че тогава ще отговорим пак", добави той, цитиран от БНР.

Енергийният министър Теменужка Петкова уточни, че загубите са свити с над 100 млн. лева.