"Като всеки един човек има своите слабости, има и своите успехи. Като се върнем назад в годините, когато е била Желязната завеса, можем доста да говорим, но оценката за Тодор Живков трябва да си я даде неговата партия, българските социалисти. Те 100 и колко години партия отчитат, а за тридесет и няколко години управление на нейния лидер, тогава Живков, все още не знам дали са се произнесли еднозначно какъв е и какво прави", каза още Борисов, който преди години бе сред охраната на бившия държавен глава и неведнъж е давал добра оценка за него, предаде "Фокус".

Годишнината на Тодор Живков се отбелязва с тържества в родния му град Правец. В родната къща-музей на Тато, както бе известен сред народа, бе  открита изложба с подаръци, които е получавал от други известни по онова време държавни ръководотели. В двора пък по-късно бе издигнат негов бюст с изпълнения на певци и народни танци.
Откриването на тържествата трябваше да започне с концерт на ансамбъла на Българската армия, но участието им е било спряно, предаде ТВ7.

Стотици българи участваха в 100-годишнината от рождението на  Тодор Живков, което показа, че носталгията по комунистическата ера остава силна повече от 20 години след нейния край.

"Живков бе велик ръководител, по негово време България стигна от ралото до Космоса, от цървулите той ни обу в лачени обувки", каза за бившия Първи мъж на около 70 години, дошъл за честването в Правец от с. Търнене, Плевенско, предаде БГНЕС. Той бе единственият музикант, който с тромпета си свиреше стари бойни песни и създаваше настроение.

"Бих искал да се преклоня пред човека, който е дал толкова много на българската култура", заяви поп-певецът Тодор Трайчев.

Тодор Живков е написал 20 страници писмо до Михаил Горбачов, от което вероятно руският лидер е почерпил идеи за перестройката, заяви в интервю за в. "24 часа" внучката му Евгения Живкова, която днес посети изложбата.
"Дядо ми прави обоснован анализ на цялата соцсистема и дава предложения за решаване на проблемите, които са назрели. Той е обмислял и преди това подобни тезиси, но не ги е оповестявал така категорично пред съветските ръководители дотогава", добавя дизайнерката.

Политиците ни не уважиха честването на Тодор Живков, защото ги е страх от това, че още не се знае как ще бъде оценен от историята. С тези думи пък внукът на бившия Първи -  Тодор Славков, изрази съжалението си, че премиерът и президентът не дойдоха днес в Правец на тържествата, по случай 100 г. от рождението на Живков.

Пет граждански организации, обединени в Коалиция за честно управление, обаче протестираха остро срещу честванията на Тодор Живков. Те заявиха, че тази годишнина е повод да се припомнят убийствата, в които е участвал.

"През септември 1944 г. Живков, заедно с убийците Лев Главинчев и Мирчо Спасов, организира в сградата на читалище "Славянска беседа" арести и изпращане на стотици хора на разстрел в мини Перник, където и до ден днешен стоят безпаметни масови гробове, които правителството не иска да разкрие, защото днешният ни министър-председател Бойко Борисов е почитател на масовия убиец Живков". Правителството на ГЕРБ уволнява агентите на ДС – посланици, за да заблуждава западните демокрации, че е като тях. Честването на убиеца Живков в Правец показва истинското лице на това правителство", се казва в декларация на гражданските организации.

Те заявяват още, че когато Живков става първи секретар на БКП, в Ловеч по негова инициатива е създаден най-бруталният комунистически концентрационен лагер, където младежи, арестувани на улицата, са убивани с тояги. Има данни за 151 жертви.

Според историка Искра Баева, духовният наследник на Живков - Бойко Борисов, е по-различен заради времето, в което живее.
"Борисов е човекът, който многократно е говорил, че на много неща се е научил от Живков. Няма как да бъдат еднакви, защото системата е съвършено различна – едно е при социализма, където има една управляваща партия, комунистическа, и всичко зависи от него, съвсем други са условията на демократична България. Всъщност ролята, която приема Тодор Живков и великолепно играе, е на човек от народа. Бойко Борисов прави същото. И двамата имат талант да бъдат такива", каза още Баева.

Тодор Живков бе начело на България близо 33 г. като лидер на Българската комунистическа партия. Бе свален от поста на пленум на БКП на 10 ноември 1989 г. След демократичните промени той беше осъден и остана под домашен арест до смъртта си през август 1998 г.