„Изразявам своите най-дълбоки съболезнования към роднините на загиналите, съчувстваме на болката на пострадалите. В този трагичен момент българският народ съпреживява мъката от загубата на близките на жертвите и ранените", се казва още в изявлението на премиера.

Той изтъква, че правителството категорично осъжда агресията и тероризма. "Подобен ужасяващ акт на територията на суверенна държава, член на ЕС, е провокация към усилията на демократичната общност за постигане на световен мир. Твърдо заявявам, че ще разследваме този инцидент, за да накажем виновните за него с цялата строгост на закона. Убеден съм, народите на България и Израел ще излязат по-силни и сплотени от това немислимо бедствие”, допълва Бойко Борисов.

През януари миналата година, по повод атентата на московското летище Домодедово, премиерът направи скандално изявление, с което отрече опасността от такива и у нас: "Ние разчитаме на балансираната си външна политика - с арабския свят, с Палестина, с всички държави там сме в изключително близки, приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България - на всеки ъгъл има дюнер. Надяваме се това да го отчитат хората, които вземат тези решения за подобни актове".

Тогава възмутени арабисти коментираха: "Думите на г-н Борисов предизвикват почуда у всички, свързани по някакъв начин с арабските страни и арабските общности в България. Съдържащото се и в текста и в контекста на изявлението налага впечатлението, че арабският свят едва ли не еднозначно и монополно създава терористична заплаха за света".

През януари тази година пък, след като се появи информация, че израелските служби са предупредили нашите, за евентуални терористични атаки срещу израелски туристи у нас от ливанската групировка "Хизбула", Борисов призова медиите да не разпространяват тази информация.
„България има прекрасна външна политика към арабския свят, като изключим това, че завчера бих арабските посланици на футбол, в прекрасни отношения сме. Какви мерки да се вземат?! Те ако чакат да напишат в някой сайт и тогава да вземат мерки - те са за уволнение всичките. Може някой трети да се възползва от всичките тия писания и да го прехвърли след това на друг", заяви тогава той.

Междувременно днес президентът Росен Плевнелиев също коментира информацията за предупреждение за атентати.
"Българските служби, мога да заява категорично, че имат много добра комуникация с чуждестранните и специално службите на Израел. Аз съм убеден, че ако е имало достатъчно сигурна информация за подобен случай, то тя щеше да се вземе под много сериозно внимание в България", каза той, цитиран от БНТ.

"Също така съм абсолютно сигурен, че в следващите часове двете държави заедно ще работят много интензивно по, бих казал, разплитането на казуса. Имаме много интензивна комуникация, имаме определени притеснения и съмнения, не съм аз човекът, който ще влезе в детайлите. Кризисният щаб, гарантирам ви, бяха там, на първото заседание, обещаха, но и са длъжни на всеки час да подават информация, така че от там ще получавате адекватна информация", увери Плевнелиев.

По-късно той излезе и с официално съобщение:
"Шокиран и ужасен съм от случилото се на летището в Сарафово. Осъждам всякакви форми на тероризъм и насилие, които са неразбираеми и абсолютно неприемливи за нас. България е страна, в която от векове мирно съжителстват много етноси и вероизповедания и в която толерантността е основна ценност за обществото. Затова шокът ни от случилото се е още по-голям и решимостта ни да предотвратим подобни инциденти в бъдеще е още по-твърда.
Изразявам искрени съболезнования на семействата на загиналите и споделям тяхната болка. Това е едно изпитание както за израелския, така и за българския народ, които имат изключително близка и, бих казал, братска връзка. България и българските власти ще направят всичко по силите си, за да бъдат наказани извършителите на този жесток терористичен акт."

Вътрешният министър Цветан Цветанов пък категорично отрече да е имало данни за подготвян атентат.
Досега никой не е поел отговорност, уточни външният министър Николай Младенов.