Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе разпитан в Окръжната прокуратура на ул. "Съборна". След по-малко от 45 минути той излезе от сградата и обяви пред медиите, че ситуацията се използва за отвличане на вниманието, докато се тегли нов дълг и правителството прави големи сделки.

Днес правителството заяви още половин милиард. И докато вие се тълпите тук - милиард и половина за по-малко от 30 дни. В същото време беше подписан меморандум за милиарди с неясни компании, в Гранитната зала на Министерския съвет, в присъствието на Кирил Петков", заяви Борисов.

На въпрос за какво са тези пари, той на свой ред попита: "Вие ли ме питате за какво са тези пари?".

По думите му новите дългове ще са с три пъти по-високи лихви.

"Тези лихви ще надминат един милиард за година. Така че, докато вие изпълнявате заръката на деня - в петък в МС, в Гранитна зала, в присъствието на Кирил Петков, се подписа сделка за милиарди. Оправданието на Асен Василев вчера беше, че той не трявало да проверява, защото имало човек от американското посолство. А службите къде са? Те не проверяват ли?", попита той.

Той отговори и на казаното от Асен Василев в тв интервю вчера - че собственикът а "Инса ойл" Георги Самуилов (по чийто сигнал вицепремиерът е разследван - б.р.) по-рано му се е оплакал от натиск от страна на Бойко Борисов и на Делян Пеевски.

"Никога... Г-н Самуилов, ако знае нещо, да го каже!", заяви видимо подразнен бившият премиер.

Бившият премиер даде показания по образуваното досъдебно производство, за което беше задържан от МВР.

"След подобни разпити се подписва декларация за неразпространение на това, за което се е говорило", подчерта Борисов.

Вижте снимки >>

Освен него, днес показания се очаква да дадат бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова по разследването, заради което преди десетина дни прекараха 24 часа в ареста. Те дават повторно показания по сигнал за изнудване от Васил Божков, след като прокуратурата прецени, че действията на МВР по разследването са опорочени, защото е трябвало да са извършени от следовател и затова част от тях ще бъдат повторени. Това налага повторния разпит на всички лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на обстоятелствата по случая.

На пресконференция миналата седмица укриващият се в Дубай бизнесмен обясни, че в продължение на години е бил принуждаван да плаща милиони, за да върни бизнеса му.

"20 процента от печалбата получаваше Влади Горанов. Тези суми са били милиони. Сумите през Севда са били по-малки...Всичко ставаше по нареждане на Бойко Борисов", каза Божков

Експремиерът отрече обвиненията.

"Никога, по никакъв начин, лев, евро, долар, стотинка, ако някой трябва да ми е носил, е Горанов. Ако ми е донесъл, аз се заклевам във внуците си, ще ходя, ще го кажа в понеделник същото, това го казах и декември месец, когато беше първата акция да ни маскарят", заяви Борисов.

Две години и два месеца след твърдения на Божков, че е бил изнудван от Борисов, Горанов и Арнаудова, прокуратурата реши да направи опит да го разпита чрез видеоконферентна връзка. Разпитът обаче ще може да се реализира само, ако властите в Обединените арабски емирства разрешат.