Собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов е "бил притискан от г-н Борисов и г-н Пеевски да прави операции с държавния резерв". Това заяви пред NOVA министърът на финансите Асен Василев във връзка с обвиненията към него и образуването на евентуално досъдебно производство.

Самуилов информирал Василев след среща с Петролната и газова асоциация, други бензиностанции и продавачи на петрол. В разговора "на четири очи" Самуилов е казал, че е притискан от Борисов и Пеевски да извършва операции с държавния резерв.

Собственикът на "Инса ойл" е трябвало да отчислява големи суми към двамата, разкри споделената му информация финансовият министър. На база на тази информация подадохме сигнал към ДАНС да започне разследване, има си служби, които трябва да установят истината, посочи Асен Василев.

Той заяви, че атаката към него е "нескопосана и с неверни твърдения". 

"До мен не е стигала информация за образуването на производство. Аз научих за случая от Бойко Рашков около пет минути преди да научат и медиите. Tова, което той ми показа, е, че се споменава среща от 5 януари на Петролната и газова асоциация, която аз съм бил ръководил. На 5 януари е имало среща в МС с Кирил Петков, на която аз не съм присъствал. Собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов също не е присъствал на тази среща, там е бил неговият адвокат", обясни той.

Василев уточни, че се е срещал със Самуилов веднъж по време на служебния кабинет.

Василев коментира още, че всеки може да подаде сигнал срещу всеки.

"Очаквахме да има разнородни атаки, тази конкретно е нескопосана. Подава се сигнал с факти, които доказуемо не са се случили", уточни той.

Асен Василев коментира и решението на Русия Европа да купува газ само в рубли.

"България няма да плаща в рубли. Имаме си договор, който се спазва. От икономическа гледна точка може да се търси логика в това решение, дотолкова доколкото рубли се купуват по официалния курс, а не на черно както се случва сега в Русия", обясни той.

По думите му ЕС води преговори с "Газпром" за общо купуване на газ, а не с цел да помага на България.

"Ще се купува на еднакви условия, ние сме малък консуматор. По-големи договори, означават и по-добри цени", каза още Василев.

Министърът изрази уверение, че новият шеф на БНБ ще бъде номинацията на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

"Той е по-добрият кандидат и вярвам, че ще спечели", уточни той.