Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до Негово Светейшество българския патриарх Неофит по случай рождения му ден, съобщиха от правителствената информационна служба.

"В съзнанието на нашите съвременници Вие сте достоен архипастир. Уверен съм, че и занапред добрите взаимоотношения между държавна и църковна власт, ще продължат да се развиват в името на нашия народ. Затова гледам с надежда и упование в бъдещето и вярвам, че с Вашето човеколюбие, търпение и искрен оптимизъм ще продължите да водите успешно Българската Православната църква и да отстоявате нейните идеали", пише министър-председателят Борисов, като подчертава преклонението си пред истинската вяра и отделеността на патриарха.

"Нека Бог Ви дари с още повече сили и дълголетие. Бъдете все така търпелив и съпричастен към всяка човешка болка и надежда - истински изповедник на вярата и духовна опора в житейските трудности на българите", допълва премиерът и пожелава още крепко здраве и сполука във всички бъдещи начинания на Негово Светейшество.

Днес патриарх Неофит навършва 73 г. Негово Светейшество ще отбележи своя празник в Троянския манастир, където е постриган за монах. Там ще бъде отслужена света божествена литургия и благодарствен молебен за здравето и дългоденствието на първосветителя на родната ни църква, съобщиха от Светия синод.

На връх рождения ден на светейшия патриарх ще получи и званието "Почетен гражданин на Троян". Освен това по време на посещението му в манастира "Успение Богородично" ще бъде осветено и ремонтираното Антимово крило. Именно в тази обител Неофит приема монашеството през 1975 г.

Патриархът не иска подаръци за себе си и призовава всички, които искат да го уважат, да дарят средства в кампанията за купуването на медицински апарат за столичната АГ- болница "Шейново".