Това заяви Менда Стоянова от ГЕРБ, председател на парламентарната бюджетна комисия, пред bTV.

Менда Стоянова обяви, че Иван Искров едва ли е нарушил закона и затова не може да бъде съден. Според нея обаче той трябва да понесе морална отговорност заради фалита на 4-та по големина банка.

Вчера Искров изпрати писмо до председателя на НС, в което заяви, че подава оставка, считано от 10 юли, и препоръча парламентът по-бързо да направи избор на нов управител на БНБ, който да встъпи в длъжност тогава.

По-късно в интервю за БНТ Иван Искров заяви, че е доказал през годините, че не се поддава на натиск и държи на независимостта на Българската народна банка. Искров припомни, че БНБ е изготвила план за спасяването на КТБ, но той не получил политическа подкрепа.

"Преизбрахме Искров за втори мандат, защото натежаха аргументите да не се създава нестабилност в банковата ни система, натежаха и аргументите че Европейската централна банка даде референции за него", поясни Стоянова.

Според нея по казуса КТБ на първо място е виновен собственикът на банката. На второ място е БНБ и надзора на банката, които допуснаха това. Депутатката подчерта, че скоро ще излезе одитът и ще се види, че това не е било банка, а "пирамида".

Вчера бюджетната комисия прие законопроекта за разкриване на банковата тайна на банките в несъстоятелност. До седмица той ще бъде гласуван и в зала, уточни Стоянова.

Относно посещението на Димитър Радев в БНБ и срещата му с Иван Искров тя каза, че БНБ е отворена институция и всеки от кандидатите за гуверньор може да отиде там да се информира, ако наистина иска да стане управител.

Стоянова увери, че Радев не е политическо назначение.

"Той е бил зам.-министър по времето на 6 правителства и не е бил зависим", каза тя и добави, че след това той е работил в МВФ. Искров беше политик и след това избран за управител на БНБ, сега кандидатите не са политици", каза тя.

За заплатата на Искров Стоянова препоръча да се иска информация по Закона за достъп до информация. Не са космически цифрите, шефът на БНБ взима по-малко от някои шефове на големи банки, увери депутатката и подчерта, че законът не й разрешава да огласи заплатата на гуверньора.