Това обяви в Бургас президентът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БНР. Той обясни, че синдикатите не са били включени в протеста.

Според Димитров липсата на координация между бизнес и синдикати е причината КНСБ да не участва в протеста на 30 септември.

Вече започнаха да се усещат ефектите от първите цени на тока. Увеличение между 17 и18, 20 процента на места се калкулира. Няма още обявени съкращения, но аз очаквам и това да се случи. И това ще бъде очевидно капката, която ще изкара хората на улицата в съответното предприятие, каза шефът на КНСБ.

Очакванията на КНСБ са за съпътстващи социални конфликти по време на предизборната кампания за местния вот. Те ще са заради проблемите в енергетиката и липсата на достатъчно финансиране за редица отрасли в бюджетната сфера.

През седмицата четирите работодателски организации обявиха национален протест на 30 септември срещу повишените цени на тока за бизнеса. Днес пред Нова телевизия шефът на КРИБ Кирил Домусчиев обяви, че той може да се радикализира, след радикалните действия от страна на властта.

Бизнес и синдикати вече направиха един национален протест през юли и дадоха срок на КЕВР да промени решението си.

От 1 август цената на тока за битовите потребители беше намалена средно с 0,11%  а добавката „задължение към обществото“ за бизнеса се повиши от 18.70 на 38 лв. за гигаватчас.

АНКЕТА: Одобрявате ли протестa от страна на бизнеса?