Работодателските организации обявиха негативни ефекти от увеличението на добавката "Задължение към обществото", плащана от производителите на ток.

Бизнес и синдикати вече направиха един национален протест през юли и дадоха срок на КЕВР да промени решението си.

От 1 август цената на тока за битовите потребители беше намалена средно с 0,11%  а добавката „задължение към обществото“ за бизнеса се повиши от 18.70 на 38 лв. за гигаватчас.

Добавките в цената на тока, които бизнесът плаща след 1 август имат ръст 67,6 процента в сравнение с предходното изменение на цените октомври 2014 година, обясни Божидар Данев от Българската стопанска камара.

Данев поиска цените на тока за индустрията да се върнат на нивата им от преди 1 август.

Бизнесът иска още пътна карта за развитието на енергетиката, мораториум върху задължителното изкупуване на електроенергия от обекти, въведени в експлоатация след 1 октомври тази година, разкриване на собствеността на ВЕИ централите и оставката на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов.

По адрес на Иванов, Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че той даже не може да излъже интелигентно.

Кирил Домусчиев от КРИБ съобщи, че бизнесът подготвя два сигнала до главния прокурор Сотир Цацаров. Първият се отнася до т.нар. американски централи "Марица изток" 1 и 3.

"Американските централи... Кой, как и защо е подписвал тези неизгодни договори? Вторият сигнал касае този бум на ВЕИ-тата, включват се и нощно време, слънчеви фотоволтаици, нощно време и то, когато се оказва, че даже и луна няма", коментира Домусчиев.

Цветан Симеонов от Търговско-промишлената палата поиска синдикатите и бизнеса да имат по един представител в енергийния регулатор.