Новият лидер на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер може да смени канцлера Ангела Меркел преди изтичането на мандата й през 2021 година. Това обсъждат в ръководството на партията и разглеждат различни варианти как може да стане. Информацията разпространи "Билд", като се позова на източник от висшето партийно ръководство.

Един от вариантите е свързан с резултатите от европейските избори през май и тези през октомври 2019 година, когато има вот в 3 източно-германски региона - Бранденбург, Саксония и Тюрингия. Ако резултатите за социал-демократите са лоши и те напуснат управляващата коалиция, това може да е повод за смяна на канцлера.

В този случай ХДС ще състави правителство на малцинството и канцлер ще стане Крамп-Каренбауер. Възможен е и друг вариант - съставяне на коалиция "Ямайка", по цветовете, символизиращи отделните партии. Така управляващата коалиция ще включва ХДС/ХСС, СвДП и зелените. Условието за такава коалиция е Меркел да не е канцлер и така новият лидер на ХДС ще заеме нейното място.