Еврокомисарят припомни, че над 1.5 млн. българи работят за семействата си от чужбина. Според нея, ако кажем „България за българите”, подаваме ръка на тези, които казват: „Холандия за холандците” и т.н., тоест на тези, които искат да изгонят сънародниците ни от тяхна територия".

Георгиева коментира, че е много притеснена от огромното разделение в българското общество, което се задълбочава още повече.

"Няма как една държава да е добре и да е богата, когато хората са в такива сериозни конфликти”, коментира еврокомисарят.

За нападението над Вики

Във връзка с трагичното нападение над 20-годишната Вики в центъра на София от мъж с арабски произход, Георгиева подчерта, че този инцидент не трябва да хвърля сянка върху всички бежанци.

Действително, наред с бежанците от войната, у нас влизат и нелегални имигранти – от Алжир, например. Работа на властите е да разграничат кой е бежанец и кой е нелегален имигрант, както и да преценят дали искаме да му дадем статут или да го върнем. Точно това ни е проблемът", посочи Георгиева.

Георгиева се извини за свои думи за демографската криза

Георгиева се извини за думите си, казани преди около месец, че бежанците можели да решат демографския ни проблем. Тя подчерта, че думите са били извадени от контекста на изказването й.

Волен Сидеров коментира нейното изказване като го определи като цинизъм. Той дори предложи Георгиева да бъде отзована като комисар.

Еврокомисарят категорично не приема призивите на националистите за затваряне на границите и изгонване на бежанците. Тя поясни че такива призиви са в съзвучие с апелите на националисти и евроскептици в отделни европейски страни.