Консулството на България в руския град Екатеринбург ще бъда закрито временно. Това реши на днешното си заседание правителството, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

"Предвид ограничаването до нормални и разумни рамки на руското дипломатическо

присъствие в Република България и с разбирането, че двустранните отношения следва да се основават на реципрочност, Република България ще закрие временно Консулството си в град Екатеринбург, Руска федерация, и очаква реципрочни действия от руска страна по отношение на Генералното консулство в град Русе", се казва в съобщението на Министерския съвет.

На 28 юни посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова бе извикана в Министерството на външните работи на България, където й бяха връчени вербални ноти. Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. В тази нота също се казва, че във връзка с това, Република България затваря Генералното си консулство в Екатеринбург, очаква се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в Русе. Втората нота съдържа списък от 34 дипломати, които работят тук в България и те са обявени за "персона нон грата". В третата нота още 36 души са обявени за "нон грата". Това са моят готвач, шофьори, охрана на Посолството, счетоводители, всички технически служби на Посолството", каза след това Митрофанова.