Малко над една трета - 36%, не са дали еднозначен отговор, а само една десета - 12%, смятат, че това, което се случва в югозападната ни съседка не е важно за нас. Усещането за важност, съответно тревога, преобладава и тази тенденция ще се задълбочи след последните събития, коментират социолозите.

Във въпроса умишлено не е уточнено какво се има предвид под „това, което се случва в Македония“ - за да се измери едновременно чувствителността към текущите тревожни събития и общото отношение към тази близка за България страна.

Данните показват, че колкото повече житейски опит имат българите, толкова повече проявяват интерес към събитията в Македония. Историческата близост между двете страни също оказва влияние върху нагласите.

На въпрос дали бежанците от Македония са заплаха за националната сигурност 67% отговорят, че не мислят така, 23 на сто нямат отговор, а само 10% смятат, че е така.

От "Галъп“ са проверили и общото отношение на българите към други страни. Македония се подрежда в първата десетка на страните, които усещаме като близки - сред 42 държави.

В ежемесечните изследвания обаче недоверието на българските граждани към съвременната република Македония е видимо – вероятно заради десетилетните политики на съзнателно раздалечаване на хората от двете страни на границата. Това означава, че у нас отношението към политическия елит на югозападната ни съседка е закономерно заредено по-скоро с недоверие, но отношението към самите хора на Македония и към страната като цяло е като към близки, анализират още социолозите.

На въпрос за отношенията между двете страни картината е недвусмислена – две трети смятат, че тези отношения са по-скоро важни за България.

Отзивчивостта на гражданите на България към Македония е запазена, макар в последните десетилетия да беше подложена на редица предизвикателства. В същото време българските медии информират пространно за събитията в Скопие. Тези две предпоставки означават, че тази тема ще става все по-важна за българското общество – особено с оглед на нестабилността на Балканите.

Това изправя България пред необходимостта да формира и да следва консистентна политика по отношение на бъдещето на Македония и Западните Балкани, които са в сферата на прекия български външнополитически интерес, включително и в контекста на европейската интеграция, допълват от "Галъп".