Според автора Андрю Хигинс, "Атака" представлява пример колко лесно шовинистични групи могат да засегнат обществените страхове, докато подобряват собственото си положение.

В репортажа си от Свиленград Хигинс пише как партията е подобрила позициите си, откакто сирийски бежанци са дошли в България, съобщава bTV.

Той разказва за местния активист на "Атака" Ангел Божинов, който изгубил мястото си в градския съвет на местните избори през 2011 г., но благодарение на обществената тревога от притока на сирийски бежанци през близката граница, очаква по-добро политическо бъдеще.

"Ню Йорк таймс" цитира Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, според когото, за разлика от националистическите партии в по-богатите страни, „Атака” е „силно расистка и антисемитска”.

В статията се отбелязва, че българските националисти приличат на неофашистите от „Златна зора” в Гърция. Разликата обаче е, че гръцкото правителство нанесе удар на „Златна зора”, докато българското си партнира с „Атака”.

„Ние не сме партия на ксенофоби. Но в България има достатъчно бедни хора, които се нуждаят от грижи преди бежанците”, обяснява Ангел Божинов пред автора на статията.

В материала е цитиран сирийски компютърен специалист на име Мохамед, който имигрирал у нас преди години. Той разказва, че получавал заплахи по телефона и вече спрял да говори арабски извън дома си.

„От толкова време живея в България, а сега ме е страх за пръв път”, признава мъжът. 40-годишният Ибрахим е баща на 6 деца. Напуснал Сирия преди 2 месеца с 21 свои роднини. Семейството искало да отиде в Германия, но сега е в бежански лагер у нас.

В контекста на обвиненията на „Атака” и в частност на депутата Магдалена Ташева, че всички сирийски имигранти са терористи, Ибрахим посочва 3-месечната си внучка, която е увита в одеяло. „Прилича ли ви на Осама бин Ладен”, пита риторично той.