При вида на министър Ахмет Давутоглу депутатите скандираха: „Атака”. Някои от тях се опитаха да заобиколят полицейския кордон, при което почти се стигна до сблъсък с полицията.
Димитър Димов и други депутати на „Атака” влязоха в спор с полицаите, предаде "Фокус".

Близо два часа от "Атака" изчакваха Ахмет Давутоглу с плакати с надписи:
„Турция, дължиш ни 10 млрд. долара за тракийските имоти”, „Турция, искаме извинение за 500 години геноцид”, както и „Атака" казва: „Не на Турция в ЕС”.

По-рано кортежът на Давутоглу от автомобили премина отстрани на сградата на Министерския съвет и по този начин не се срещна с националистите, които носеха същите плакати.
Турският министър разговаря и с премиера Пламен Орешарски, с председателя на Народното събрание Михаил Миков, както и с външния министър Кристиан Вигенин.

От партията на Волен Сидеров призоваха ГЕРБ също да дойдат на протеста, за да си кажат мнението дали са за приемането на Турция в ЕС, за новините на турски, за връщането на обезщетението от 10 млрд.

"Той чертае планове за нова Османска империя, провокация е да идва в навечерието на 3 март", възмути си Сидеров по адрес на Давутоглу.

Ахмет Давутоглу е университетски професор, професионален политик и теоретик на неоосманизма, има няколко книги, като най-важната от тях е „Стратегическа дълбочина”, каза и депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов.

„Любопитно е, че в тази книга, което е теорията за възстановяване на Османската империя в стария й вид, каквато е била през 17 век, цяла Югоизточна Европа трябва да попадне вътре, допълни той.

Те смятат, че след като са били 500 години тук, имат право да се завърнат, смята проф. Станилов.