Социалистът Антон Кутев е категоричен, че няма да се кандидатира за поста лидер на БСП.

По думите му пред bTV е най-важно да се гарантират честния избор и не само кой ще бъде избран за лидер, а и кой ще влезе в ръководството после.

"БСП минава от едно заседание в друго и някак си това изчерпва политиката, която водим често пъти. БСП има много неща, които трябва да свърши тепърва, ако иска да променя реално живота на тези, зад които застава, независимо дали е в опозиция или на власт. Защото с петъчни декларации, няколко трибунки не става, макар че между другото партийните действия на БСП не са лоши, ние сме активни в момента, проблемът е, че това не е достатъчно. Трябват реални действия и идеология", заяви Кутев.

Относно днешният пленум на столетницата и разцеплението в БСП, Кутев заяви, че в партията винаги е имало повече от два лагера. Дори сегашното ръководство се е разцепило на две. Според него по-важното е как се провежда кампанията за предстоящия конгрес. По думите му има организационен натиск върху структурите, за което в БСП има много механизми.

"Важно е да гарантираме честния избор. В БСП никога не е правен пряк избор. Прекият избор изкарва лидера над конгреса, а БСП никога не е била лидерска партия. Важно е не кой ще е председател, а кой ще е избран в ръководството. Аз подкрепих Корнелия Нинова , когато трябваше да бъде избрана за председател. Ако тя подхване нещата по друг начин и тръгне да събира партията, а не както прави... Но трябва да се тръгне с ясна идеология", каза Кутев. Според него сегашното ръководство е разхвърляло русофили, социалисти, социалдемократи и е останало само то. Някой трябва да ги събере на база ясна идеология. По популизма когато влиза популизма и организационния ресурс при избора за председател няма място за трети, каза Кутев визирайки Нинова и Добрев. Но той не се кандидатира не само, заради това, а защото иска да е спокоен и няма амбиции за този пост. Самите правила за избор отхвърлят възможността за избор на млад такъв, според социалистът.

Социалистът коментира и разследването в Испания на българския премиер и коментара на Борисов за публикацията в испанския в."Ел Периодико". Самият факт, че вкарва (премиерът Бойко Борисов) в този случай рублите и московското влияние означава, че той е доста притеснен, поне според мен.

"Ако има влияние на Москва, то трябва да е в обратната посока. Тази къща е собственост на някакъв човек, който очевидно се познава с Борисов, който е пряко свързан с Москва, защото е руснак. При това положение да кажеш, че те са от обратната страна е абсолютен нонсенс. За първи път виждам Борисов толкова безпомощен", уточни социалистът.

По думите му притеснението на българския премиер идва от факта, че става въпрос за разследване на европейска полиция и прокуратура и той не може да има никакво въздействие върху това.

На въпроса дали не е възможно публикациите да са кампания за набедяване Кутев отговори: "Възможно е и това да става, но аз си спомням много добре момента, когато избухна скандалът с Мишо Бирата - тогава си мислих, че властта ще се търкаля по улиците... Тогава Борисов се измъкна, като всички служби започнаха да разследват не дали премиерът се е обадил, спряла е проверката и е ощетил проверката, а дали записът е автентичен.

Най-вероятно сега ще се съсредоточим върху подобни неща. Прокуратурата ще се заеме с въпроса, няма как да не се заеме, след като се е заела вече испанската, и ще започне да разглежда кой го е пуснал, има ли руска връзка, шпиони участват ли. Няма да се заеме с основния въпрос всъщност - има ли пране на пари... Аз не казвам, че премиерът е прал пари, защото нямам тези доказателства, но много се надявам най-накрая прокуратурата да заработи така, както трябва.