Това съобщиха за БТА от пресцентъра на финансовото ведомство по повод на тиражирани в публичното пространство предвиждани антикризисни мерки. Всички мерки, които се обсъждат, все още са в работен вариант и предстои да бъдат дискутирани със синдикати и работодатели.
От министерството заявиха, че скоро ще публикуват официална позиция по въпроса.

Вчера от синдикатите огласиха някои от проектомерките (според някои източници техният брой е 28, според други - 35): облагане с данъци на пенсиите, принудителна неплатена отпуска за държавните служители и за всички бюджетни служители – 2 седмици в годината; намаляване до минимум на полагаемия допълнителен платен отпуск за ненормирано работно време; намаляване на срока, за който ще се получава обезщетение за бременност и раждане от 410 календарни дни, както е сега - на 225 дена, и др.

Правителството днес не е обсъждало антикризисните мерки, те ще бъдат готови в Министерството на финансите до петък. Това съобщи пред журналисти днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев след заседанието на Министерския съвет.

По-рано, преди заседанието на кабинета, министри не коментираха предложенията за антикризисни мерки. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков каза, че не може да ги коментира, преди да бъдат обсъдени, по думите му - днес. Министърът на културата Вежди Рашидов посочи, че не е запознат с тях.


Шоковите антикризисни мерки