Едва 23% от анкетираните смятат, че правителството трябва да управлява до края на мандата, а 76 на сто - че е нужен предсрочен вот. От тях 37% настояват за провеждането им до няколко месеца, а други 39% - заедно с европейските.

Едва 28% се доверяват на премиера Пламен Орешарски.

Според социолозите тримесечните усилия на БСП да съхрани правителството в условията на непрекъснати протести, изглежда водят до изчерпване на мобилизационния й потенциал и тя вече е достигнала своя таван.

Положителното отношение към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е 28%, към председателя на БСП Сергей Станишев - 25%, към лидера на ДПС Лютви Местан – 14%, а към Волен Сидеров – 5%.

От агенцията отчитат сближаване на електоралните позиции на БСП и ГЕРБ - 17.9% за БСП и 17.1% за ГЕРБ, след период на по-ясно изразено преимущество за управляващите.

ГЕРБ, след обратното си влизане в парламента и активизирането си, възвръща част от оттеглилата се от него периферия. Тепърва обаче ще стане ясно дали това е траен процес, коментират социолозите.

ДПС (6.1%) и Реформаторският блок (7.0%) са другите две сигурни парламентарни партии, ако изборите бяха днес.

Проучването регистрира следните основни тенденции в общественото мнение в края на месец септември:
  • Пълзяща делегитимация на институциите - едва 23 на сто се доверяват на правителството, 28% на премиера Орешарски.
  • Рейтингът на Народното Събрание спада до критичните 11%. За последните пет парламента няма друг случай на толкова нисък начален старт и толкова слабо сцепление между политически елит и граждани.
  • Слаба подкрепа за основните политики на правителството. Дори относително най-одобряваната - социалната - се посреща с 30% одобрение и 48% неодобрение.
Проучването е проведено в периода 19–25 септември по метода на пряко стандартизирано интервю сред 1010 пълнолетни граждани.

Вчера проучване на "Галъп интернешънъл" показа, че избирателите биха изпратили в парламента БСП, ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок. Според данните на "Галъп", избирателите биха гласували по следния начин:

БСП - 22,4%
ГЕРБ - 19,1%
ДПС - 5,9%
Реформаторския блок - 6%

"Атака" - 2,7%
Няма да гласуват - 37,9%

В неделя от социологическата агенция „Афис” изнесоха данни, че само ГЕРБ, БСП и ДПС влизат в парламента при избори сега.