Двамата обсъдиха състоянието на двустранните отношения и изразиха готовност за тяхното развитие.

Премиерът Борисов подчерта ангажираността на България към възстановяването и развитието на Афганистан, но изрази загриженост във връзка с нарастващия миграционен поток от страната.

Борисов благодари за оказаното съдействие от афганистанска страна при подготовката на документите на афганистанските граждани с неуреден статут на територията на България, които са пожелали доброволно да бъдат върнати в родината си. Той постави и въпроса за подписването на споразумение за реадмисия между България и Афганистан, което да създаде правна основа за трайно разрешаване на подобни случаи.

Постигнато беше съгласие министрите на вътрешните и на външните работи на двете страни да започнат активна работа по подготовката на документа.

По време на разговора д-р Абдула благодари на министър-председателя Бойко Борисов и на България за дейността на българския контингент в Афганистан.

Преди дни в. Сега писа, че българските власти ще разчитат на съгласие от страна на Афганистан, за да връщат техните граждани обратно.

Засега българските власти са успели да договорят връщането на 50 афганистанци обратно. Те обаче са се съгласили доброволно. Има договорка и за чартърен полет с общо 200 души през декември.