Руският президент Владимир Путин е разпоредил "кампания за оказване на въздействие" през 2016 г., насочена към президентските избори в САЩ. Целта е била да бъде подкопан демократичният процес и да бъде очернен кандидатът на Демократическата партия Хилари Клинтън. Това се посочва в огласен снощи декласифициран доклад на американското разузнаване, цитиран от Ройтерс и БТА.

Докладът е изготвен от ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност на САЩ. Действащият американски президент Барак Обама е бил запознат с констатациите в класифицирана версия на доклада в четвъртък, а избраният, Доналд Тръмп, вчера.

"Нашата оценка е, че руският президент Владимир Путин е разпоредил кампания за оказване на въздействие през 2016 г., насочена към президентските избори в САЩ", пише в документа.

Освен това според нас Путин и руската държава са развили ясни предпочитания към избрания президент Тръмп. Имаме голяма увереност в тези си оценки, се казва в доклада.

"Също така заключваме, че Путин и руската държава са имали стремеж да допринесат за шансовете за победа на избрания президент Тръмп, където и когато това е било възможно, като дискредитират държавния секретар Клинтън и публично я поставят в по-неизгодна позиция от него", пише още в документа.

Американските специални служби смятат, че руското военно разузнаване (ГРУ) е използвало посредници като сайтовете "Уикилийкс", "Ди Си лийкс" (DCLeaks.com) и "Гуцифер 2.0" (Guccifer 2.0), за да разпространи придобити от него имейли на Националния комитет на Демократическата партия, както и на високопоставени представители на демократите. Като мишени на операцията са били набелязвани хора, свързани и с двете големи политически партии в САЩ, се посочва в доклада.

Според документа с "голяма увереност" може да се заключи, че ГРУ е използвало тези посредници, за да разпространява "придобити при кибероперации данни за американски жертви публично, както и чрез специални податки към медии и Уикилийкс".

В документа се посочва още, че не е установено руско въздействие върху американските системи за преброяване на гласове.

Тръмп: Няма хакерска намеса при вота

След брифинг на ръководителите на американските специални служби вчера избраният президент на САЩ Доналд Тръмп изрази увереност, че изборите не са били повлияни от хакерски действия.

Той обаче не каза дали приема оценката на разузнаването за намеса на Москва в надпреварата, предаде Асошиейтед прес.

В разпространено изявление Тръмп призна, че "Русия, Китай и други страни, организации и хора отвън" постоянно опитват да извършват хакерски прониквания в американски мрежи, включително на Националния комитет на Демократическата партия.

В публикуваната официална позиция обаче никъде не се споменава за руска намеса в изборите, имаща за цел да му бъде помогнато.

Тръмп заявява още, че като президент ще назначи екип, който ще има за задача да разработи план за "агресивна борба с кибератаките и тяхното пресичане".