В изказване от розовата градина на Белия дом президентът демократ призова консерваторите да сложат край на тази административна парализа, която е първата от 17 години и влезе в сила снощи след неуспех да се постигне споразумение в Конгреса за бюджетния закон.

Не може републиканците да държат цялата икономика за заложник. Конгресът трябва да спре да управлява чрез кризи, защото това се отразява зле на американската икономика, отбеляза Обама.

Той заяви, че ако Конгресът не повиши тавана на държавния дълг в близките дни, това ще е по-лошо от спиране на работата на администрацията - то ще доведе до спиране на икономиката.

За бюджетната парализа в САЩ

Хиляди служители на федералното правителство на САЩ няма да получат заплати, тъй като са пуснати в принудителен неплатен отпуск. Онези, които все още са на работа, ще получат заплатите си със забавяне.

За пръв път от близо две десетилетия всички правителствени служби, освен жизненоважните, спряха работа. Те влизат в новата финансова година, която започва днес, без бюджет. Причината е, че администрацията на Барак Обама и републиканската опозиция в Конгреса не успяха да се споразумеят за финансирането на правителството.

Както се очакваше, Сенатът на САЩ във вторник гласува срещу последния опит на републиканците да променят законопроекта за извънредното финансиране на правителството, часове след като федерални агенции, национални паркове и програми спряха дейността си. Сенатът гласува с 54 срещу 46 гласа за отлагане искането на Камарата на представителите за започване на официални разговори за прекратяване на безизходната ситуация и внасянето на промени в здравния закон на Барак Обама „Обамакеър”, включващо забавянето с година на изискването всеки да има здравна застраховка.

Белият дом прие днес с насмешка предложение на републиканците в Камарата на представителите за прокарване на серия законопроекти за целево финансиране, заявявайки, че подходът на парче към финансирането на правителството е
"несериозен", предаде Ройтерс.

Обама ще продължи да работи с Конгреса относно кризата

Американският президент ще продължи да работи с Конгреса за възобновяване на финансирането на администрацията, която беше частично преустановена заради отсъствието на федерален бюджет за започващата днес 2014 финансова година.

Стопанинът на Белия дом увери в това всички служители на администрацията в открито писмо, изпратено до тях във връзка с принудителния им неплатен отпуск.

"Ще продължа работата с Конгреса върху възобновяването на дейността на правителството", заяви Обама.

Той призна, че днешната бюджетна криза във Вашингтон е "била напълно предотвратима". "Това не трябваше да се случва", подчерта Обама.

Агенция "Фич" няма да понижава рейтинга на САЩ

Спирането на работата на американското правителство няма да доведе до понижаване на кредитния рейтинг на САЩ, според международната рейтингова агенция Фич (Fitch).

Фич отбелязва, че започва процедура по преразглеждане на рейтинга на САЩ с възможност за понижаване, ако лимитът по държавния дълг своевременно не бъде повишен. В момента агенцията оценява рейтинга на страната на най-високата степен ААА с негативна прогноза.

По темата

Хиляди в принудителен отпуск

Демократи и републиканци в лют спор за дълга

10-те балона на новия капитализъм