Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Закона за генетично модифицираните организми. Задължително е за всеки ГМО-продукт да има такова обозначение, предаде БТА.

Депутатите приеха, че с едно разрешително екоминистърът ще може да разреши освобождаването на едни и същи ГМО (или комбинацията от ГМО) на едно място или на различни места, но ако те се отглеждат със същата цел. Едно разрешително, но за отглеждане на различни ГМО може да стане след оценка на риска за всяко отделно място и като се спази процедурата за издаване на разрешително, се посочва още в допълнителната алинея.

Допълнението в закона не беше подкрепено от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция, които настояваха при искане в околната среда да се освободи ГМО, да се издава отделно разрешително при всеки един случай.

Според Иван Алексиев от ГЕРБ опозицията не чете законопроекта в неговата цялост. Министърът на околната среда и водите Нона Караджова пък определи като опит за бавене на промените критиките, че законът става прекалено либерален.

За четири месеца се изрекоха огромен брой лъжи, каза екоминистърът в пленарната зала, цитирана от "Фокус". За отглеждането на генномодифициран памук за полеви опити се правят изключения в закона, приети от предишния парламент през 2008 г. по предложение на БСП, подкрепено от ДПС.
Не разбирам каква е тяхната позиция – „за” ли са или „против”, коментира по-късно в кулоарите на парламента Нона Караджова. Тя обясни, че е имало забранителен списък за отглеждане на няколко култури за опити с ГМО, между които и памукът. Независимо от изявленията на представителите от предишното правителство за това, че са против ГМО, през 2008 г. „тайничко” е гласувано в закона памукът да отпадне от забранителния списък. 30-километровото отстояние от зоната "Натура", която е била въведена като забрана за всички полеви опити с научни цели, е намалена на 400 метра.

Парламентът е гласувал за освобождаване на ГМО в околната среда, което означава, че и най-добрите закони, каквито и забрани да вкараме, оттук нататък зависи от морала на политиците. Генномодифицираният памук едва ли е по-полезен от генномодифицираната роза, каза още Караджова. В момента в министерството е постъпило само едно заявление за отглеждане на ГМО памук за полеви опити, за което не е пуснато разрешение.

Гласуването на промените ще продължи и утре. Поради големия обществен интерес дебатите по Закона бяха предавани пряко по БНТ.

По време на обсъждането на промените в закона в градинката до парламента природозащитници отново се събраха на протест срещу ГМО.