На 24 март тази година Върховният административен съд е постановил, че налаганите забрани за излизане през граница противоречат на европейското право. Това съобщи пред "Дневник" адвокат Стефан Петков, спечелил делото.

Той обясни, че договорът за създаване на Европейската общност гарантира правото на свободно движение на всички граждани на съюза. Директива на Европейския съвет пък е въвела и забрана за страните членки да имат каквито и да е ограничения за свободното движение на гражданите, освен при съображения за обществения ред, обществената сигурност и общественото здраве.
"Директивата изрично забранява въвеждането на каквито и да е ограничения за постигането на икономически цели, като например изплащането на дълг", отбеляза Петков, който специализирал право Европейския съюз в Unrversity of Westminster в Лондон, отбелязва "Медиапул".

Заради това той решил да атакува пред съда българското законодателство, което позволява налагането на ограничение за напускане на страната при задължение над 5000 лв. След като ВАС е отменил прилагането на тези ограничителни разпоредби обаче, решението не беше огласено официално.

На основание на това съдебно решение всеки може заведе дело и да поиска наложената му забрана да бъде отменена, заяви адвокатът.
Забраната за напускане на страната остава валидна за държави извън Европейския съюз.

Пред в. "24 часа" пък съдии коментират какво би станало, ако длъжник отиде в Париж например и оттам се качи на самолета за която и да е страна извън съюза. Този проблем трябва да се разреши чрез механизмите на полицейското сътрудничество с компетентните органи на държавите - членки на ЕС, категорични са те.

В началото на април, дни след решението на ВАС, от НАП се заканиха задграничните паспорти на граждани, които имат неплатени данъци, осигуровки и глоби в големи размери да бъдат отнети. Все още не е ясно как мярката ще бъде приложена след решението на съда и дали тя ще важи само за длъжници, които искат да пътуват извън ЕС.

Неотдавна пък избухна скандал, след като на тогавашния треньор на ЦСКА Любослав Пенев беше забранено да замине за Лондон за мач на отбора заради необезпечен ипотечен кредит. Той бе пуснат да излезе от България, едва след като представи обезпечение.