След десетилетие, в което лейбъристите позволиха имиграцията да нарасне до рекордни нива, Англия сега е почти два пъти по-многолюдна от Германия и четири пъти по-населена от Франция. Сега обаче премиерът твърди, че няма да позволи населението да достигне 70 милиона през следващите 20 години, каквито са официалните статистически прогнози, отбелязва изданието.
В интервю за вестника Браун говори за значителна промяна в имиграционната политика на правителството, като признава, че тя е поставила под изключителен натиск ключови държавни сфери в някои части на страната. Браун обещава да затегне допълнително въведената миналата година точкова система за получаване на виза от граждани извън ЕС преди следващите избори - ход, който ще бъде изтълкуван от опонентите му като признание, че съществуващите ограничения са твърде слаби, отбелязва "Дейли мейл".
В първата си голяма реч по въпросите на имиграцията, която ще произнесе днес, Браун ще заяви, че затваря вратите пред болнични консултанти, строителни инженери, самолетни и корабни инженери от страни извън ЕС. Той ще обяви, че ще започнат нови обучителни програми там, където има недостиг от работна ръка, принуждаващ работодателите да търсят служители от чужбина. Пред вестника Браун отбелязва, че имиграцията винаги е била източник на икономическа, социална и културна сила за Великобритания, но добавя, че разбира и притесненията на хората от засилването й, особено в тежките икономически условия.
По думите му британските граждани се тревожат, че имигрантският труд подкопава заплатите им, намалява шансовете за работа на децата им, както и възможностите за купуване на прилично жилище. Според него е необходимо да се гарантира също, че новодошлите ще поемат своите отговорности, ще спазват законите, ще говорят английски и въобще ще се интегрират в обществото.