Дисциплинарно производство срещу Ченалова е по предложение на министъра на правосъдието Христо Иванов след проверка на работата на синдика Панайот Велков, назначен от нея за временен синдик по няколко дела, както и по проверка по сигнал на "Обединена българска банка" АД за действията на съдийката по четири търговски дела.

Производството е свързано с действия на Ченалова по делата за несъстоятелност на френските дружества "Белведере дистрибуция" и "Домейн менада".

Мотивът на Иванов бе, че съдийката е допуснала дисциплинарни нарушения - забавяне на производство, нарушение на Етичния кодекс, накърняване престижа на съдебната власт и неизпълнение на други служебни задължения.

В предложението на министъра не се уточнява какво наказание да получи Ченалова.

Това е третото дисциплинарно производство срещу Ченалова за последните няколко седмици. Общо са четири, но две бяха обединени. 
Срещу нея започнаха проверки заради скандалното дело "Белведере". За нередности по него алармира френският посланик Ксавие дьо Кабан.

Заради нарушения по него и други дела, едно от които "САПАРД", ВСС я отстрани от длъжност за шест месеца. В този период Ченалова няма да може да упражнява функциите си на съдия, което ще доведе до отлагане на делото "Октопод", насрочено за май.

Най-старото дисциплинарно производство срещу съдийката е от юли 2013 г. заради действията й като адвокат по казус, свързан с македонска фирма.
Става дума за скандал с източването на 2.5 млн. долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак".

През лятото на миналата година разследването бе прекратено и македонските власти изпратиха материалите в Стара Загора, където Ченалова е посочила адрес за призоваване. И досега обаче те не са пристигнали във ВСС и най-вероятно дисциплинарното производство ще бъде прекратено.

Тази сутрин пред bTV Ксавие дьо Кабан коментира, че не знае дали нещо се е променило в правосъдната система в България за два месеца, но е факт, че проблемът около "Белведере" е решен.

"Апелативният съд в София постанови, че решението на съдия Румяна Ченалова няма стойност, не е основателно и го анулира. Фирмата "Белведере" вече е без синдик и работи", обяви посланикът.

Министърът с ново искане за дисциплинарка

Христо Иванов е внесъл междувременно в деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за образуване на дисциплинарно производство и срещу съдия Ивайло Родопски от Софийски градски съд.

В предложението са посочени нарушения на Родопски по две разпоредби от Закона за съдебната власт - за нарушение на Етичния кодекс на магистратите и за действия и бездействия, накърняващи престижа на съдебната власт във връзка с работата му по делото за фалита на ТВ7, съобщи "Правен свят".

Нарушенията са установени отново при проверката на синдика Панайот Велков, обясняват от правосъдното министерство.
Иванов вече изключи Велков от списъка на синдиците.

Министърът заяви след заседанието на ВСС, че е поискана информация за работа на всички синдици от съдилищата.

"Предстои да направим по-широк фронт на проверки за синдиците, за да се установи дали тези проблеми, които се установиха в София, се случват и на други съдилища с други синдици. Производството по несъстоятелност очевидно има някои проблеми и трябва да се направи някаква диагностика", каза той Иванов, цитиран от "Фокус".