Окръжна прокуратура - Пловдив, разпореди съвместна мащабна проверка за законност на т. нар. Руски пазар, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Проверката е възложена на ОД на МВР, ТД на НАП, ОДБХ и РИОСВ.

Инспекциите имат за цел да установят статута на тържището и функционира ли то като регламентиран пазар, от кого се стопанисва, отдават ли се под наем терени, павилиони или сергии, извършва ли се продажба на храни, напитки и други стоки, и декларират ли се приходи от нея, търгува ли се със защитени видове птици и има ли нерегламентирано горене на отпадъци.

Проверени са 21 обекта. Започнали са две разследвания за ползване на търговска марка и са задържани двама души. Иззети са около 260 артикула, носещи чужди търговски марки. От Областната дирекция по безопасност на храните е иззета около 100 кг прясна риба, без документи за произход. Съставени са актове за продажба на живи животни. От РИОСВ са съставили актове за продажба на пойни птици. Данъчните са запечатали един обект за неиздаване на касов бон.

Общинският инспекторат ще издаде предписание на кмета на район "Северен" за почистване на нерегламентирано сметище и нерегламентиран пазар.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.