Почти всички прасета, отглеждани в "задния двор" в Пловдивска област, попадащи в 20-километровата санитарна зона срещу Африканска чума по свинете /АЧС/, са изклани доброволно. Това каза за БТА д-р Чавдар Чавдаров, началник отдел "Контрол на храните" към пловдивската дирекция на БАБХ.

В проверените 38 от общо 74 населени места от зоната са оставени 58 прасета, които са бременни и които ще бъдат изчакани да родят, добави д-р Чавдаров.

Хората осъзнават проблема и навсякъде изпълняват доброволно заповедта, подчерта той и уточни, че на ден се проверяват по над 300 животински обекта от едно населено място. По думите му до вчера са били доброволно изклани близо 800 животни.

Нито една проба до момента на територията на Пловдивска област, освен на двете диви прасета, открити край хижа "Здравец", не е дала положителен резултат за АЧС, каза д-р Чавдар Чавдаров. В областта има две санитарни зони, в които трябваше да бъдат премахнати прасетата от частните стопанства - едната около свинекомплекса в село Белозем и втората за такъв на територията на област Пазарджик.