УМБАЛ-Пловдив получи множество предложения за помощ и за осиновяване на изоставените бебета - Златка на месец и половина и Илия на 7 дни, съобщиха от лечебното заведение.

Само за ден след като бяха излъчени и публикувани репортажи за новородените десетки хора са изпратили дрехи и пелени за новородените Илия и Златка.

Кадър: Нова тв

"Буквално ни засипа вълна от обаждания. Не съм очаквала, че има толкова добри и благородни хора с добри сърца. Обажданията са от цялата страна, обаждат се и от чужбина. Всички са съпричастни със съдбата на изоставените деца. Най-често хората са готови да помогнат с дрехи и памперси", каза пред NOVA началникът на Акушеро-гинекологичното отделение на УМБАЛ - Пловдив д-р Диана Аргирова.

началникът на Акушеро-гинекологичното отделение на УМБАЛ - Пловдив д-р Диана Аргирова

Снимка: NOVA скрийншот

Осиновяването на бебетата направо от лечебното заведение обаче е невъзможно. Това може да стане, ако лицата са вписани в регистъра за кандидат-осиновители, а процедурата започва след изявено желание в Отделите за Закрила на детето към Дирекциите за социално подпомагане по местоживеене. От болницата децата биват настанявани временно в приемни семейства. Днес Златка ще бъде дадена в такова приемно семейство. До седмица се очаква и Илия да бъде взет от приемно семейство.

Снимка: NOVA скрийншот

Анета е от хората, решили да помогнат на изоставените деца: "Моето дете също беше преди две години недоносено и знам каква е болката на всеки родител да има недоносено дете". Елизабет е администратор на група във Facebook, чрез която се събират помощи.

"Все още събираме неща. Нека, който може да изпрати допълнителни материали, ние ще ги донесем в отделението. Нашият клуб "Ротаракт клуб - Пловдив Пълдин" започна инициатива за събиране на пари за закупуване на апарат Билирубинометър, който струва 10 хиляди лева. До момента е събрана една част от сумата, но все още се нуждаем от 3000 лева. Организираме коледен базар за тази цел", каза Елизабет.

453 деца са изоставени от родителите си само от началото на тази година, като 35 от тях - още в родилния дом, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане.